Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ»«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο., που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, με δεδομένο τον σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων. Είναι υποχρέωσή μας να πράξουμε τα δέοντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Παράλληλα, τόνισε πως «κατά τον ίδιο τρόπο που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να λειτουργήσει και για πολιτικά πρόσωπα», προσθέτοντας πως η «Προανακριτική Επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά τον νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι «η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν εάν ευθέως κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, κατασκευάζοντας μια σκευωρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ»

Στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ».

Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της, «που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές, επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλήγοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο, καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτήν τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Βασικά σημεία από το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου:

• Σε ερώτηση για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η υπόθεση της Novartis είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας στον παγκόσμιο Τύπο. Αδυνατώ να κατανοήσω τι λένε όσοι λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Όλος ο κόσμος το ήξερε».

• Σε ερώτηση για το αν βιάστηκε η κυβέρνηση είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει να σηκώσουμε κανέναν πήχη. Τίποτα περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η προανακριτική εξέταση δεν γίνεται για να καταδικάσει κανέναν. Θα διερευνήσει τα νομικά και πραγματικά ζητήματα. Δεν βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της».

• Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα απάντησε: «Η Προανακριτική Επιτροπή θα αποφασίσει για τον εαυτό της».

• Σε ερώτηση για την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο τόνισε: «Δεν είχα καμία ενημέρωση για την ουσία του φακέλου. Επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο για το αν επίκειται διαβίβαση του φακέλου στην ελληνική Βουλή».

• Σε ερώτηση για τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου απάντησε: «Καταθέτουμε πρόταση για Προανακριτική. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης