Κορυφαίο παράδειγμα στην απόδοση δεκάδων ευεργετών και παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνισμού της Ομογένειας χαρακτήρισε τους Ηπειρώτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Κηρύσσοντας τις εργασίες του Δ’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στην Πρέβεζα, ο κ. Κουίκ τόνισε οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο, που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν μόνοι, χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της, μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και ηπείρους.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως την κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς απαρτίζουν νέοι και επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο σημερινός πρόεδρός της, Χρυσόστομος Δήμου. «Είναι το “νέο αίμα” που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες, οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα αιτήματα που έθεσε στην προκαταρκτική του ομιλία ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του νέου αυτο-οργανομένου και αυτοχρηματοδοτούμενου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και διευκρινίζοντας θέματα σχετιζόμενα με την την ψήφο των ομογενών. «Χαίρομαι που το θέμα της ψήφου το ζητάτε από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα που τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τώρα – ίσως και τέσσερις – θα μπορούσαν να το είχαν λύσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα κόμματα που κυβερνούσαν και δεν το έπραξαν. Ένας νόμος που θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί, και όταν τον έφερε το 2008-9 στη Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και που κάποιοι το τορπίλισαν μια νύχτα πριν από την ψηφοφορία» προσέθεσε.

Μάλιστα, ανέφερε πως το ζήτημα είναι πως το θέμα της ψήφου είναι μέσα στα 17 «βήματα» της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της ελληνικής Βουλής και έχει «ανοίξει» ως θέμα προς επίλυση από το υπουργείο Εξωτερικών της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατεδαφίσεις ακινήτων μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δρυμάδες Χειμάρρας και σε ενέργειες ή δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης που στρέφονται κατά της Ελλάδας, ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισήμανε: «Γενικότερα, τα όσα συμβαίνουν κατά καιρούς από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και τα όσα ανιστόρητα ισχυρίζονται, επίσης κατά καιρούς, τα Τίρανα, είναι στη συνεχή ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μπορώ να σας παραπέμψω και σε διμερείς του συναντήσεις με την αλβανική πλευρά και σε προσωπικές του δηλώσεις, αλλά και σε ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό» διαμήνυσε ο κ. Κουίκ και τόνισε: «Άπαντες οφείλουν να σέβονται συνθήκες και δίκαια. Ειδικότερα, για τα δρώμενα από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης – και αφού διευκρινίσω ότι για εμάς είναι πρωτεύον στοιχείο η καλή, ήρεμη και ειρηνική συνύπαρξη με γείτονες χώρες – το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι όλα αυτά προσκρούουν στις σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την Ε.Ε., για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Επίσης, σημείωσε πως Ελλάδα και ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας και επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. «Προϋπόθεση όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας, είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου., συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως η παραβίαση αυτών των αρχών, από το υποψήφιο κράτος, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό το κράτος δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.

Τέλος, ο κ. Κουίκ τόνισε «την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της ομόνοιας στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Αλβανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης