Την κεντρική ιδέα για την εξυγίανση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που βασίζεται στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης των Επιχειρήσεων, παρουσίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στην εισήγησή του, στην ημερίδα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, «θα αγοράσει τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες, εξυγιαίνοντας άμεσα τους ισολογισμούς αυτών». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί επιτυχώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ επισήμανε ότι ο ESM θα είναι ένας από τους μετόχους του Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, περί τα 15 δισ. ευρώ μπορούν να προστεθούν στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, όπως έγινε και στην Ισπανία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία υιοθέτησε αυτό το μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς δανείων». Όπως σημείωσε, πρόκειται για ολέθριο λάθος και πρόσθεσε: «Η πώληση των δανείων δεν είναι η πιο συμφέρουσα λύση, ακόμα και για τις ίδιες της τράπεζες, διότι τα funds, βάσει των εκτιμήσεων, πιθανώς να επιδιώξουν να αγοράσουν τα δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκαστούν να εγγράψουν σημαντικές ζημιές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης