Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τη Δευτέρα μετά το τετ-α-τετ του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη υπογραμμίζοντας πως είναι οπαδός του να διατηρηθούν οι συνομιλίες και τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία «ανοικτά».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνομιλία με τον κ. Κασουλίδη, είπε, πως «η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ’ εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου».

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και να αποδείξουμε την εμβέλεια των προτάσεων και των απόψεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σε αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σε αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίζουμε με τα επιχειρήματά μας. Δεν σημαίνει ότι πάντα είναι αυτό δυνατό, αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και της χώρας μας στις συνομιλίες τους εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την κοινή θέση των δύο χωρών όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα.

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών. Ο Κύπριος υπουργός εξήγησε, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων.

Διαβάστε επίσης: Το Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Κοτζιά-Αναστασιάδη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης