Με τους καλύτερους οιωνούς έπεσε τη Δευτέρα η αυλαία της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Οι δέκα χώρες οι οποίες συμμετείχαν σ΄αυτό ανανέωσαν το ραντεβού της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο, με τρεις από αυτές να προσφέρονται για την επόμενη διοργάνωση του, την οποία ανέλαβε τελικά η Βολιβία. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποιήσή του για τις εργασίες του Φόρουμ και παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορική» τη Διάσκεψη λέγοντας: «Προτιμούμε από το φανατισμό, το διάλογο, προτιμούμε τον εκπολιτισμό από τρομοκρατικές ενέργειες. Προτιμούμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών μας μέσα από το παρελθόν και να σφραγίσουμε το μέλλον» .

«Ο πολιτισμός για εμάς είναι και ήπια ισχύς και οικονομικός παράγοντας, και είναι αυτό που εκπολιτίζει, εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και δίνει τη δυνατότητα να λέμε το ανείπωτο με τρόπο που να φεύγουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε στο ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για τη διάδοση των αξιών ενός φιλειρηνικού πολιτισμού και συμφωνήσαμε τους επόμενους δύο μήνες να υπάρξει σειρά από σχεδιασμούς, projects».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των υπολοίπων εξέφρασε τη συγκίνηση του λέγοντας «Θέλω να σας πω ότι είμαι ξεχωριστά συγκινημένος και ικανοποιημένος για ένα στόχο που είχα θέσει στα βιβλία μου εδώ και διπλό αριθμό χρόνων, για ένα στόχο που είχαμε διατυπώσει μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη συγκρότηση αυτού του φόρουμ», ενώ συμπλήρωσε:

«Χάρη στη βοήθεια όλων και ιδιαίτερα της κινέζικης πλευράς δυο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί, με τη σύμφωνη εξαρχής γνώμη της Αιγύπτου και της Ιταλίας, με τη χαρά των φίλων μας από τη Λατινική Αμερική και με το μεγαλείο του αραβικού πολιτισμού και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εκεί και αποδέχτηκαν με χαμόγελο όλοι πριν από 1,5 με 2 χρόνια την πρότασή μας, σήμερα αυτή αποκρυσταλλώνεται και θα πάρουμε σειρά πρακτικών μέτρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης