Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Daniel Mitov στη Σόφια.

Στο επίκεντρο τέθηκαν ενεργειακά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να είστε σίγουροι ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σύντομα» διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε αυτό το έργο μεγάλη προτεραιότητα που αποτελεί σταθεροποιητικό δίχτυ για όλη την περιοχή.

Ο κ. Mitov, από τη μεριά του, υπογράμμισε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα των συνομιλιών και σχολίασε ότι το πρώτο βήμα για την ενεργειακή διαφοροποίηση ξεκινά από τον διασυνδετήριο αγωγό ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων τέθηκαν επίσης τα οικονομικά ζητήματα και το μεταναστευτικό.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το θέμα με τους μετανάστες είναι κοινής ευθύνης και ότι ο ανοιχτός διάλογος είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα.

«Δύο κανόνες ισχύουν για την επίλυση των θεμάτων στην περιοχή μας μέσω συνεργασίας: ο κανόνας του νόμου και η κουλτούρα του συμβιβασμού» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδας, ο κ. Mitov επεσήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής Cecka Cachevа, παρουσία της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τζέμα Γκροζντάνοβα και της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλγαρίας Ντανιέλα Σαβεκλίεβα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του, αργά το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Σόφιας, ο κ. Κοτζιάς θα έχει σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης