Ως ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, το άνοιγμα της αφγανικής πρεσβείας, σήμερα, στην Αθήνα. «Τόσο για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Αφγανιστάν, που θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής που συχνά δεν προέρχονται από το Αφγανιστάν, όσο και για την επαναδιεθνοποίηση της χώρας που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο στη διεθνή διπλωματία» όπως τόνισε μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αφγανό ομόλογό του, Σαλαχουντίν Ραμπανί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον νέο βηματισμό που παίρνουν, πλέον, οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν σημαντικούς ιστορικούς δεσμούς. «Αυτή είναι μία σπουδαία μέρα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Ραμπανί. Η συζήτηση εστιάστηκε σε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας, από την εκπαίδευση αξιωματικών αστυνομίας, πυροσβεστών κ.λπ., μέχρι τον πολιτισμό και την ανάπτυξη των σχέσεων πανεπιστημίων, με έμφαση στις αρχαιολογικές σχολές. Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών εστιάστηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων που βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ) και στην ανάγκη να συστηματοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών με εκατέρωθεν ετήσιες επισκέψεις των υπουργών, των γενικών γραμματέων και πολιτικών διευθυντών του ΥΠΕΞ, αλλά και τη συνεργασία των δύο αρμοδίων διευθύνσεων για τα ευρωπαϊκά θέματα και τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, η Ελλάδα προσφέρθηκε για μία διμερή συνεργασία σε ζητήματα ΕΕ, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη τόσο σε επίπεδο σπουδών για Αφγανούς φοιτητές, όσο και σε επίπεδο αποστολής Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στο Αφγανιστάν.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς υπάρχει από την πλευρά του Αφγανιστάν μεγάλη δίψα για γνώση αλλά και για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως ο ορυκτός και ο αγροτικός πλούτος.

Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Ραμπανί υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις ελληνικές επενδύσεις, καθώς, όπως είπε, η χώρα του παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη που προσέφερε η χώρα μας με τη συμμετοχή της στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη ISAF στην Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την ΕΕ, ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία της με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης