Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Καίρια» συνέντευξη για όλα τα σημαντικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, παραχώρησε στο zougla.gr, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πρώτο το θέμα του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Μας συνδέει βέβαια και η ομογένεια που διαπρέπει εκεί και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα μας.

Έχουμε, λοιπόν κάθε λόγο – ιδίως μάλιστα στους δύσκολους αυτούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού, προσφυγικού, αλλά και των προκλήσεων των γειτόνων μας – να αναδείξουμε τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της χώρας μας και τη σπουδαιότητα που έχει, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Και βέβαια να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επηρεάζουμε τα πράγματα σε κατευθύνσεις που υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Κουμουτσάκος κλήθηκε από το zougla.gr να σχολιάσει τις δηλώσεις Χουλιαράκη, που παρομοίασε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη με την εκείνη του Τραμπ. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θεωρεί «αλόγιστη» ακόμη κι αυτή – την κατά την άποψή μας – περιορισμένη από τις δύσκολες συνθήκες μείωση των φόρων, αρκεί για να καταδείξει τις αντιλήψεις της. Δεν κατάλαβαν άραγε ότι δεν αντέχει άλλους φόρους, ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία; Και κάτι ακόμα: Ισχυριζόμενος ο κ. Υπουργός ότι η μείωση των φόρων θα αυξήσει τον κίνδυνο για τέταρτο Μνημόνιο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ήδη αυτό το ενδεχόμενο. Μήπως, λοιπόν, μιλώντας για νέο Μνημόνιο, προετοιμάζουν το έδαφος για τα δικά τους αδιέξοδα;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μίλησε για την κριτική που άσκησε το κόμμα του, κατά του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατηγορώντας την Κυβέρνηση για «συνειδητή διαστρέβλωση» των θέσεων της ΝΔ, για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, την θέση της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αισθάνονται δικαίωση στη ΝΔ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα δείχνει δικαίωση των θέσεων μας και δεινή ήττα της Κυβέρνησης. Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια που είχαν δρομολογήσει για τον έλεγχο της ενημέρωσης και την ύφανση νέας διαπλοκής. Είναι πάντως γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέκοψε τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση. Και, ταυτόχρονα, ανέδειξε τη σπουδαιότητα που έχει η λειτουργία των θεσμών απέναντι σε τάσεις αυταρχισμού και καθεστωτισμού».

Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε στο κομβικό κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης και εξήγησε τι μπορεί να κάνει «άμεσα» το κόμμα του, σε ενδεχόμενη ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουμουτσάκου:

Ερ. Νέα σελίδα στην Αμερική με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ. Πως διαβλέπετε να διαμορφώνονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Απ: Με τις Ηνωμένες Πολιτείες μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Μας συνδέει βέβαια και η ομογένεια που διαπρέπει εκεί και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα μας. Έχουμε, λοιπόν κάθε λόγο – ιδίως μάλιστα στους δύσκολους αυτούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού, προσφυγικού, αλλά και των προκλήσεων των γειτόνων μας – να αναδείξουμε τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της χώρας μας και τη σπουδαιότητα που έχει, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Και βέβαια να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επηρεάζουμε τα πράγματα σε κατευθύνσεις που υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ερ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε πως «η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας, κατά τα πρότυπα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ, που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου, θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και σε απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους». Πως σχολιάζετε την τοποθέτησή του, αυτή;

Απ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε με την ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θεωρεί «αλόγιστη» ακόμη κι αυτή – την κατά την άποψή μας – περιορισμένη από τις δύσκολες συνθήκες μείωση των φόρων, αρκεί για να καταδείξει τις αντιλήψεις της. Δεν κατάλαβαν άραγε ότι δεν αντέχει άλλους φόρους, ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία; Και κάτι ακόμα: Ισχυριζόμενος ο κ. Υπουργός ότι η μείωση των φόρων θα αυξήσει τον κίνδυνο για τέταρτο Μνημόνιο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ήδη αυτό το ενδεχόμενο. Μήπως, λοιπόν, μιλώντας για νέο Μνημόνιο, προετοιμάζουν το έδαφος για τα δικά τους αδιέξοδα;

Ερ. Ασκήσατε σκληρή κριτική κατά του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατηγορώντας την Κυβέρνηση «για συνειδητή διαστρέβλωση» των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τι πιστεύετε πως μπορεί να υποκρύπτει αυτή η τακτική και η όξυνση;

Απ: Φαίνεται, πρωτ’ απ’ όλα, ότι η Κυβέρνηση διαπιστώνει πως βρίσκουν απήχηση οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθεί να τις διαστρεβλώσει, αναπτύσσοντας ισχυρισμούς που δεν βγαίνουν από πουθενά. Ταυτόχρονα, με ύβρεις και συκοφαντίες, προσπαθεί να πολώσει και να αιχμαλωτίσει τους τελευταίους ψηφοφόρους της. Ματαιοπονούν, όμως. Διότι οι πολίτες που χθες εξαπατήθηκαν, σήμερα ξέρουν. Τους είδαν και τους έμαθαν. Αλλά και διότι ο λόγος τους είναι άσφαιρος. Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς ουσία.

Ερ. Νέα τρομοκρατική επίθεση στην γαλλική πρεσβεία, το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διακόπηκε, συγκρούσεις και επεισόδια σε hot spots. Τα φαινόμενα τρομοκρατίας και βίας είναι στο προσκήνιο. Η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών μπαίνει σε κίνδυνο; Τι «δεν» έκανε η σημερινή κυβέρνηση ώστε να προλάβει τέτοιους είδους φαινόμενα;

Απ: Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, το ανθρώπινο δυναμικό της Αστυνομίας αποδεικνύει επαγγελματισμό και αξιοσύνη. Το βλέπουμε συχνά στις επιτυχίες που έχει σ’ ό,τι αφορά το κοινό έγκλημα. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο εκεί όπου υπάρχει, άμεσα ή έμμεσα, εμπλοκή της πολιτικής. Και αυτό κάτι σημαίνει. Δείχνει ότι το λάθος βρίσκεται στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και στην ιδιότυπη ανοχή του σε συμπεριφορές ανομίας.

Ερ. Οι δημοσκοπήσεις παγιώνουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, μεγαλώνει σε βαθμό που αγγίζει ακόμα και το διπλασιασμό, σε ποσοστά. Σας εφησυχάζει;

Απ: Ούτε μας εφησυχάζει, αλλά ούτε και προκαλεί έπαρση ή αλαζονεία. Ξέρουμε πολύ καλά – δεν το λένε, άλλωστε, μόνο οι δημοσκοπήσεις – ότι η απήχηση της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Ξέρουμε ότι οι πολίτες στρέφουν την προσοχή τους στη Νέα Δημοκρατία. Όλα αυτά, όμως, όχι μόνο δεν μας εφησυχάζουν, αλλά μας γεμίζουν ευθύνες. Επιβάλλουν ακόμη περισσότερη δουλειά. Όχι μόνο για τη διεύρυνση της απήχησης μας στην κοινωνία, αλλά και – κυρίως μάλιστα – για την προετοιμασία του οδικού χάρτη που θα βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Ερ. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη της Κυβέρνησης διαμηνύουν πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, αμείωτα ζητάει και πιέζει για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, ποιες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βασικές αιτίες ώστε ο κ. Τσίπρας να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές;

Απ: Το τι λέει ο κ. Τσίπρας για εκλογές, μικρή αξία έχει. Άλλωστε, μόλις πέρυσι, έλεγε πως δεν θα κάνει ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές, αλλά έκανε και δημοψήφισμα και εκλογές. Από την πλευρά μας, ζητούμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό γιατί, με αυτήν την Κυβέρνηση, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία, τις ιδεοληψίες και την ανεπάρκειά της. Σ’ ό,τι αφορά το ερώτημά σας, μάλλον δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ποιες προφάσεις μπορεί να επικαλεστεί για να αποδράσει. Δυστυχώς όμως, η καθοριστική αιτία της απόδρασής του θα είναι τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική του. Και βέβαια η κατάρρευση της απήχησής του στην κοινωνία.

Ερ. Αισθάνεστε δικαιωμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

Απ: Το αποτέλεσμα δείχνει δικαίωση των θέσεων μας και δεινή ήττα της Κυβέρνησης. Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια που είχαν δρομολογήσει για τον έλεγχο της ενημέρωσης και την ύφανση νέας διαπλοκής. Είναι πάντως γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέκοψε τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση. Και, ταυτόχρονα, ανέδειξε τη σπουδαιότητα που έχει η λειτουργία των θεσμών απέναντι σε τάσεις αυταρχισμού και καθεστωτισμού.

Ερ. Βρισκόμαστε «μπροστά» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με κομβικό και καίριο θέμα τα εργασιακά. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η στάση που θ’ ακολουθήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών;

Απ: Είναι ανάγκη και μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Περιθώρια για πυροτεχνήματα και χάσιμο χρόνου δεν υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, βεβαίως χρειάζεται μία γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό. Δεν θα προσφέρει όμως τίποτε στην οικονομία μία περαιτέρω χαλάρωση του ορίου των απολύσεων. Και δεν χρειάζεται να γίνει.

Ερ. Σε ενδεχόμενη ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, τι θα μπορέστε ν’ αλλάξτε άμεσα ώστε να ελαφρυνθεί ο «εξαντλημένος» Έλληνας φορολογούμενος;

Απ: Να εφαρμόσουμε -όπως ακριβώς τις ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη- τις δεσμεύσεις μας για τη μείωση της φορολογίας. Περισσότερα ναι, μπορεί να περιμένει ο πολίτης. Λιγότερα, όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης