«Ο πολιτισμός και οι δράσεις που υλοποιούνται μέσα από αυτόν προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, από τα Χανιά, όπου παρέστη στην επίσημη παρουσίαση της επιλογής της κρητικής πόλης για τη διοργάνωση το 2020 του 10ου ετήσιου διεθνούς συμβουλευτικού φόρουμ «πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έως σήμερα, το φόρουμ έχει φιλοξενηθεί δύο ακόμα φορές στην Ελλάδα, στην περιοχή των Δελφών.

«Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικές, γιατί μέσα από αυτές ενώνεται η Ευρώπη» τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό το τουριστικό άλμα, που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια, οφείλεται πρωτίστως στον πολιτισμό μας». Συμπλήρωσε, δε, πως το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του θεματικού πολιτιστικού τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε μια αύξηση του τουρισμού 25% και είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό το βλέπουμε και στις αφίξεις και στα έσοδα. Για παράδειγμα, τα στοιχεία που έχουμε από εισιτήρια για μουσεία, για αρχαιολογικούς χώρους, παρουσιάζουν μια τεράστια αύξηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε.

Στο φόρουμ των Χανίων θα μετάσχουν 350 εκπρόσωποι από 60 και πλέον χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Αυτές οι συναντήσεις αποτυπώνουν την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία» επεσήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανάληψη από τον δήμο Χανίων της διοργάνωσης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τη συνάντηση αυτή προτείνεται για τη χώρα μας μια δεύτερη πολιτιστική διαδρομή μετά από αυτήν των δρόμων της ελιάς. Είναι ο δρόμος των ιστορικών καφέ της Ευρώπης, πρόταση την οποία στηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνάντηση κύρους που αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν των Χανίων» χαρακτήρισε το φόρουμ του 2020 ο πρόεδρος του δικτύου ιστορικών καφέ της Ευρώπης, Βασίλης Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες, να «έλθει» η διοργάνωση στα Χανιά. Τόνισε ότι η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη συνεργασία πολιτείας, περιφέρειας και τοπικών φορέων.

Στη στήριξη από τη Περιφέρεια Κρήτης της προσπάθειας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που ενισχύει και τον πολιτιστικό τουρισμό», ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Τη σύσταση, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, Επιτροπής Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Καλαμαντής τόνισε ότι η διοργάνωση της συνάντησης πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ενώ το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού Μαριάνθη Αναστασιάδου σημείωσε ότι ο θεσμός των πολιτιστικών διαδρομών ενισχύει την ανάπτυξη και παράγει σημαντικά οφέλη για τις πόλεις που συνδέονται μέσω αυτών.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ «Κήπος», έγινε και η παρουσίαση του επίσημου βίντεο της διοργάνωσης των Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης