Στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, εστίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η χώρα της ειρήνης» και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ΄ ελάχιστο να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, έχει εύψυχο και γενναίο στρατιωτικό προσωπικό, από τον απλό οπλίτη μέχρι την ανώτατη ηγεσία» και χαρακτήρισε μεγάλο όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων «την πίστη και την αφοσίωση στο καθήκον αλλά και στα ιδανικά αυτής της χώρας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία δέσμευση αναφορικά με την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν δεν συνέδεσε την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων με την παράδοση των οκτώ Τούρκων που βρίσκονται στη χωρά μας ζητώντας άσυλο» είπε. 

Στη συνέχεια είπε πως με τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης «θα πρέπει να φιλοδοξούμε ότι τα δύο στρατιωτικά στελέχη θα επιστρέψουν στην πατρίδα» και επανέλαβε πως το ζήτημα αυτό θα είχε τελειώσει «εάν η Τουρκία δεν είχε εντάξει την σύλληψη των δύο στρατιωτικών στελεχών στην κλιμακούμενη από την μεριά της ένταση προς τη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε πως η ένταση που προκαλεί η Τουρκία προς της χώρα μας γίνεται όχι γιατί η γειτονική χώρα πιστεύει πως θα κερδίσει κάτι από το Αιγαίο, αλλά «διότι θέλει να διαμορφώνει ανοιχτό το πεδίο ώστε να διεκδικήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Με αφορμή την παράδοση των πτυχίων στους αποφοίτους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως οι υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων «είναι ο κορμός του ελληνικού στρατεύματος» και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τους νέους της σχολής για την αποφοίτηση τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας μιλώντας για τη δωρεά από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας του νέου κτηρίου στην ΣΜΥ Τρικάλων επεσήμανε ότι το έργο αυτό «αναδεικνύει την σπουδαιότητα των δεσμών φιλίας και της αδελφικής σχέσης με την Κύπρο, αλλά και καταγράφει την ολότητα της ελληνικής και κυπριακής προσπάθειας που συντελείται διαχρονικά, διεκδικώντας να εξασφαλίσει τους αναγκαίους καρπούς ειρήνης».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος ανέφερε πως η δωρεά του κτηρίου είναι ένα στοιχείο ανταπόδοσης προς την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας των δύο χωρών.

Φωτογραφία: trikalaola.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης