Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, εν μέσω της πίεσης που δημιουργεί η έλλειψη συμφωνίας με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για το θέμα των απολύσεων, και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το θέμα των αμυντικών συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκτενής συζήτηση έγινε για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση, βρεθεί δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

«Φτιάξε μια δική σου Βουλή και φέρε να ψηφιστούν εκεί τα μέτρα που προτείνεις», λέγεται πως είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιεί συχνά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, χαριτολογώντας προς τον κ. Γ. Στουρνάρα όταν ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται, υπό την πίεση της τρόικας, να του εισηγηθεί μέτρα με μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς στο τέλος της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων, των ομαδικών απολύσεων.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το πιο «καυτό» ζήτημα, ωστόσο τα αγκάθια είναι αρκετά. Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ. Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν επιδιώκουμε χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος δια μακρών στις τεράστιες, οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού και στις επιτευχθείσες προόδους, για να ζητήσει αντίστοιχη αντιμετώπιση από την Τρόικα και κυρίως, να μην προβάλλονται αδικαιολόγητες προκλήσεις προς την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και δημοκρατίας είπε: «Θέλουμε πραγματική αναγνώριση των θυσιών τού ελληνικού λαού, αναγνώριση των αντοχών του, όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ”κανιβαλίζουν” τις μακροοικονομικές προοπτικές, έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε πόσο κρίσιμες είναι οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, για να απαντήσει ότι δεν είναι καθόλου κρίσιμες. «Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι η εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των φτωχών και μεσαίων οικογενειών, αλλά των επιχειρηματικών δανείων. Πόσο σημαντική είναι η άρση των εγγυήσεων ομαδικών απολύσεων;», διερωτήθηκε ομοίως ο κ. Βενιζέλος, άρση που μάλιστα προβλέπεται ούτως ή άλλως σε περίπτωση ανάγκης, για να απαντήσει ότι δεν έχει λογική μια τέτοια συζήτηση.

«Μιλώ», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, «και ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ που αν κοιτάγαμε δημοσκοπήσεις και κόστος, η Ελλάδα δεν θα υπήρχε», διερωτώμενος τί δικαιολογεί «τις εντάσεις με την Τρόικα μετά από όσα πετύχαμε και όσα κάναμε». Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι απολύτως «άδικη» και «αντιπαραγωγική», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα «παιδαγωγικοί λόγοι».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος «πάρα πολύ κοντά στη βιωσιμότητα», ενώ αναφέρθηκε δια μακρών στις ταυτόχρονες, αν και πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο ταυτόχρονα, επιτυχίες της δημοσιονομικής και της διαρθρωτικής προσαρμογής (αναδιάρθρωση τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, αγοράς και κόστους εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σημαντική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση και σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών).

Άλλωστε για τα θέματα κυρίως της βιωσιμότητας του χρέους και της «ουσιαστικής συζήτησης που θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο, αφού κατατεθούν τα στοιχεία και από τη Eurostat», συζήτησεο κ. Ευάγγελος Βενιζέλου και σε επικοινωνία που είχε με τους κ.κ. Όλι Ρεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84), ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, κ. Δημήτρης Καρύδης.

Ο κ. Καρύδης είπε ακόμα ότι στις επικοινωνίες που έγιναν με πρωτοβουλία των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, «δεν έγινε καμία συζήτηση για τα επίμαχα θέματα» και πρόσθεσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει σ’ αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο αρχηγών».

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος τον επισκέφτηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας της εν λόγω Ομάδας.

Ο κ. Σβόμποντα κάλεσε όλους – της Τρόικας περιλαμβανομένης – να αναγνωρίσουν «το τεράστιο έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, στα διοικητικά θέματα για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια.

«Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Θέλω, επίσης, να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα, όπως η Τρόικα, να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει, και όχι να ζητούν πράγματα, τα οποία είναι απαράδεκτα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης