Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο κ. Χατζησωκράτης άσκησε κριτική στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, λέγοντας:

«Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ κάνουμε την κριτική μας στην ομιλία και συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη βάση του συνολικού πλαισίου των 12 Προγραμματικών σημείων για την Προοδευτική Πρόταση Διακυβέρνησης, που ήδη την έχουμε καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο, που έχουμε ανοίξει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους σχολίασε:

«Σημειώνω, με ικανοποίηση, ότι ομιλούσε πλέον για ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για το χρέος. Η ανάγκη της διαπραγμάτευσης έρχεται και επανέρχεται. Στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης. Όλες όμως οι προτάσεις που παρουσιάζονται πάρα πέρα και αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα σύνολο νομοθετικών παρεμβάσεων και ενεργειών, έστω και για τα αυτονόητα (αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προγράμματα ανεργίας, συγκρότησης επενδυτικής τράπεζας), που θέτουν υπό αμφισβήτηση και πλήρη ανατροπή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ και των δανειστών. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν μπορεί κανείς να μην το αντιμετωπίσει. Αυτό πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα έρχεται το ζήτημα των πόρων και της χρηματοδότησης που προβλέπεται να προκύψουν είτε απ΄ το παλιό ΕΣΠΑ ή το καινούριο ΣΕΣ για το 2014-20, τότε οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τύχουν της έγκρισης και της χρηματοδότησης των κοινοτικών οργάνων.

Εκ των πραγμάτων τίθενται ζητήματα σχέσεων μεταξύ των δυο συμβαλλόμενων μερών. Για παράδειγμα, τα 3 δις για την συγκρότηση της Επενδυτικής τράπεζας τα οποία προβλέπεται να ληφθούν από τα 11δις που διαθέτει το ΤΧΣ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι παρκαρισμένα στην ΤτΕ για να τα διαθέτουμε κατά το δοκούν. Υπάρχουν και οι συμβαλλόμενοι εταίροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς ως ΔΗΜΑΡ είμαστε έτοιμοι για ένα ανοικτό διάλογο εφ’ όλης της ύλης επί των προτάσεων, που έχουν πλέον τεθεί δημόσια. Και θα επανέλθουμε».

Τέλος, για την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους o κ. Χατζησωκράτης, έκανε λόγο για «αργοπορημένη υιοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ της θέσης, που εδώ και τέσσερα χρόνια σταθερά η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει για την αμοιβαιοποιήση ενός μέρους του χρέους των κρατών μελών». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω θετικά την έστω και αργοπορημένη υιοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ της θέσης, που εδώ και τέσσερα χρόνια σταθερά η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει για την αμοιβαιοποιήση ενός μέρους του χρέους των κρατών μελών, πρόκειται για το πάνω από το 60%( πρόβλεψη του Μάαστριχτ) του χρέους, για κοινή εγγύηση και διαχείριση από την ΕΚΤ και να το διαχειρίζεται. Αυτό είναι μέσα στη συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ και είναι θετικό στοιχείο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης