«Το σύστημα υγείας σταθεροποιείται, αναδιοργανώνεται, προσθέτει δομές και ανθρώπους και κυρίως προσθέτει μια νέα αντίληψη, προσθέτει μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας των ανθρώπων» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «καλή μέρα», τη σημερινή, για το σύστημα υγείας, για την δημόσια περίθαλψη και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και για τους πολίτες και για το προσωπικό του ΕΣΥ, που «εδώ και πάρα πολλά χρόνια μοχθεί και κρατάει όρθιο το σύστημα υγείας, παρά τις αντιξοότητες και συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους πολίτες που το έχουν ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι οι ΤΟΜΥ είναι οι πρώτες δομές που προστίθενται στο σύστημα υγείας, μετά από μια περίπου εικοσαετία, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν γίνονταν τα τελευταία Κέντρα Υγείας, καθώς στο μεσοδιάστημα και ιδίως κατά τη μνημονιακή περίοδο υπήρξε συρρίκνωση του συστήματος.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Το σύστημα υγείας σταθεροποιείται, αναδιοργανώνεται, προσθέτει δομές και ανθρώπους και κυρίως προσθέτει μια νέα αντίληψη. Προσθέτει μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας των ανθρώπων. Το σύστημα υγείας μας ήταν πολύ νοσοκομειοκεντρικό και εστιασμένο στην περίθαλψη» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε, ότι στις νέες δομές θα απασχοληθούν δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλήρη ανάπτυξη τους, σε όλη την Ελλάδα – δώδεκα γιατροί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας στελεχώνουν την κάθε μια από αυτές τις δομές – ενώ ο πληθυσμός αναφοράς τους θα είναι περίπου δέκα με δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν προσθέτουμε, όμως, απλώς κάποιες δομές και κάποιους περισσότερους εργαζόμενους. Ενισχύσουμε μια άλλη φιλοσοφία για το σύστημα. Αυτό ήταν το μεγάλο κενό στο σύστημα υγείας. Αυτή την κουλτούρα της πρόληψης, της παρέμβασης στην κοινότητα, της κατ΄ οίκον φροντίδας, των παρεμβάσεων στα σχολεία» συνέχισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Με αυτές τις νέες δομές, που ξεκινάμε, διευκολύνουμε την πρόσβαση ανθρώπων που δεν έχουν άλλη επιλογή, από το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι δομές αυτές εξασφαλίζουν «μια εγγυημένη κάλυψη, μια εγγυημένη πρόσβαση, σε ένα πρώτο σημείο αναφοράς» στη μονάδα που θα είναι στελεχωμένη με επαγγελματίες υγείας και θα είναι το σημείο, όπου ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται για πληροφορίες υγείας, καθοδήγηση, πρόληψη, εμβολιασμό, προσυμπτωματικό έλεχγο, ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και όταν και εφόσον χρειαστεί παραπομπή του για θεραπεία ή περίθαλψη, σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο και η ποιότητα της παροχής υγείας βελτιώνεται και αποσυμφορούνται τα εξωτερικά και τα τακτικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Σημείωσε επίσης, ότι μετά την πρώτη εγγυημένη φάση της χρηματοδότησης αυτής της παρέμβασης των ΤΟΜΥ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της δράσης και η οργανωτική της ένταξη – και των δομών και των ανθρώπων που θα τις λειτουργήσουν- στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «αυτή η μεταρρύθμιση έχει την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» και σημείωσε ότι, σταδιακά, στην κοινωνία, η «εμβέλεια και το αποτύπωμά της θα είναι ευδιάκριτο στα επόμενα χρόνια».
«Είναι μια παρέμβαση που ενισχύει τον κεντρικό πολιτικό στόχο που είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού» τόνισε ο υπουργός Υγείας και διευκρίνισε ότι «για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, οργανωμένο, με συνέχεια σε όλα τα επίπεδα, στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, στο δευτεροβάθμιο, στο τριτοβάθμιο και φυσικά και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα».

«Αυτό το συνεχές, λοιπόν, προσπαθούμε μέσα σε περιορισμούς, δημοσιονομικούς, να εξασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε τις παροχές προς τον κόσμο» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
«Είναι μια επένδυση, επιτρέψτε μου να πω και στην ποιότητα υγείας του πληθυσμού της χώρας μας, είναι μια επένδυση στην ποιότητα της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους της χώρας, είναι μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή, στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και θα έλεγα και στη δημοκρατία».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε επίσης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα τη δεύτερη μονάδα ΤΟΜΥ στο δήμο Αμπελοκήπων.

Νωρίτερα, χαιρέτισε ο επικεφαλής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, τονίζοντας ότι «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, μας έχει εμπνεύσει, εμάς τα περιφερειακά στελέχη, να υλοποιήσουμε αυτή την τόσο αναγκαία παρέμβαση αυτές τις Τοπικές Μονάδες Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκέπτεται αυτή την ώρα την τρίτη μονάδα ΤΟΜΥ στην περιοχή της Νικόπολης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε αίθουσα του πολιτιστικό κέντρο Σταυρούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης