Δεν κάνουμε απλώς μια μίζερη διαχείριση της όντως δύσκολης καθημερινότητας στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά την πρώτη σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό τόνισε στην ομιλία του, στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας για τον προϋπολογισμό του 2017 που είχε ως τίτλο “Από την υγειονομική ανάγκη στην πολιτική οικονομία της Υγείας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των προσλήψεων τονίζοντας ότι υπερβαίνουν αθροιστικά τους 10.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

“Έχουν ήδη προσληφθεί ή επίκειται πολύ σύντομα η πρόσληψη τους: 1383 επικουρικοί γιατροί τη διετία 2015 – 2016 (μαζί με 884 που παρατάθηκαν 1 χρόνο οι συμβάσεις τους), 900 μόνιμοι εργαζόμενοι από την 4Κ/5Κ προκήρυξη, 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις, 950 διοικητικοί υπάλληλοι από την προκήρυξη του 1998 μέσω ΑΣΕΠ, 585 επικουρικό λοιπό προσωπικό, 260 γιατροί – νοσηλευτές για τις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 186 μόνιμοι διασώστες του ΕΚΑΒ. Και ακολουθούν: 700 νοσηλευτές – λοιπό προσωπικό από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της 4Κ/5Κ, άλλοι 240 γιατροί – νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ, 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι ( έχει εκδοθεί ΠΥΣ- άμεση προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ) και 2.000 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ ( αναμένεται σύντομα η έκδοση ΠΥΣ ) που αθροιστικά συγκροτούν το σύνολο των 5.000 προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που παρουσίασε στο διάγγελμα του χθες ο πρωθυπουργός”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όμως, η πιο άμεση κίνηση μαζικής ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, όπως είπε, είναι η πρόσληψη 4.000 ανέργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών με 12μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ που θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι ο «σκληρός πυρήνας» των πολιτικών λιτότητας και της επιβάρυνσης των πολιτών παραμένει άθικτος, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού που έγινε πέρισυ -όπως είπε- για να κρατηθεί η χώρα όρθια και να διεκδικήσει ξανά την ισότιμη και αξιοπρεπή της θέση μέσα στην Ευρώπη.

“Όμως έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα και, παρά τις «προφητείες» δεινών, διαλύσεων και καταρρεύσεων εδώ και 1,5 χρόνο, η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ είναι όρθιο, σταθεροποιείται συνεχώς, ενισχύεται με προσωπικό, βελτιώνει την απόδοση του και αυξάνει τη «χωρητικότητα» του, εξυπηρετώντας αξιόπιστα περισσότερους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ότι καμιά «υγειονομική βόμβα» δεν ενεργοποιήθηκε. Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας” είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης