Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά από την εικόνα “Ανάληψη” του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον.

Γέφυρες με την παράδοση του Βυζαντίου

Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, “στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα” αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ’ αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο “ρωσικό ύφος”.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί – και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του “2016 – Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης