Η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη, εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους στον πολιτισμό, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua).

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασιών στις Πολιτιστικές Βιομηχανίες στην Αθήνα, η Ελληνίδα υπουργός μίλησε για τις προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα αυτό και τον ρόλο του πολιτισμού στη διευκόλυνση και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των λαών. Παράλληλα, μίλησε για την εμπειρία της από τις τρεις επισκέψεις της στην Κίνα και για το όνειρό της να φέρει τις νέες γενιές πιο κοντά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Πεκίνο το 2004 με το Εθνικό Θέατρο για να ερμηνεύσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το 2014 και το 2015 προσεκλήθη από την Ακαδημία Θεάτρου της Σανγκάης για να διδάξει και να σκηνοθετήσει αρχαίο ελληνικό δράμα σε μια παράσταση με τριτοετείς φοιτητές.

«Πιστεύουμε ότι ο αρχαίος μας πολιτισμός, η ελληνική τραγωδία είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς και μπορεί πράγματι να φωτίσει διαφορετικούς πολιτισμούς. Δεν είναι μόνο ελληνική» δήλωσε στο Xinhua.

«Άρα, προσαρμόσαμε αυτό το έργο στην κινεζική πραγματικότητα και αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κονιόρδου άρχισε τότε να μαθαίνει κινεζικά και σταδιακά ανακάλυψε περισσότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Βρήκε κοινά στοιχεία στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία και την τέχνη, και ένιωσε σαν να ήταν στο σπίτι της.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Όταν ήμουν στη Σανγκάη, η απόδειξη του πόσα κοινά έχουμε είναι το πως επικοινώνησα κυρίως με τη νεότερη γενιά, αλλά επίσης με τους καθηγητές και το τμήμα με πολύ άμεσο τρόπο» σημείωσε. «Δεν είχαμε κανένα εμπόδιο στην επικοινωνία μας και αυτό ήταν υπέροχο. Ένιωσα ότι έχουμε τόσα πολλά που μπορούμε να ανταλλάξουμε» πρόσθεσε.

Για την Κονιόρδου, το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασιών στις Πολιτιστικές Βιομηχανίες προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού και ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της συνεργασίας σε άλλους τομείς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, Ένας δρόμος». Η ίδια βλέπει τον πολιτισμό σαν μια γέφυρα που στηρίζει τον δημιουργικό διάλογο, την κατανόηση και την ευημερία των πολιτών.

«Είμαστε τώρα σε μια θέση όπου ολόκληρος ο κόσμος επαναξιολογεί την πορεία του. Θέλουμε να γνωρίζουμε πού θέλουμε να κινηθούμε ως ανθρωπότητα, σε τι είδους κόσμο θέλουμε να ζήσουμε. Άρα, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ο τρόπος για να μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε» δήλωσε η υπουργός. «Επίσης, ο πολιτισμός μπορεί πραγματικά να συνδεθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορεί να συνδεθεί με την ευημερία του πολίτη» υπογράμμισε.

«Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε στην Ελλάδα, να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την εκπαίδευση της νεότερης γενιάς. Διότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε γενιά να γνωρίζει την αξία του πολιτισμού και να γνωρίζει τι μπορεί να προσφέρει στις ζωές τους» επεσήμανε η κα Κονιόρδου.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνοκινεζική διασύνδεση μέσω του πολιτισμού, το πλαίσιο ήδη υπάρχει, σημείωσε η υπουργός, αναφερόμενη για παράδειγμα στα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν πρόσφατα για τη συμπαραγωγή ταινιών και τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων.

Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν ανταλλαγές εκθεμάτων μεταξύ μουσείων, θεατρικές και μουσικές ανταλλαγές, καθώς και τη συνεργασία στην αποκατάσταση και τη συντήρηση αρχαιοτήτων και τη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε.

«Ανυπομονούμε πράγματι να γνωρίσουμε τον κινεζικό πολιτισμό και τις διαφορετικές εκφράσεις του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Νομίζω ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται πολύ για αυτό. Ένιωσα το ίδιο και στην Κίνα» δήλωσε η Κονιόρδου. Η Ελληνίδα υπουργός πιστεύει ότι ο πολιτισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

«Η Ελλάδα περνά μια δύσκολη περίοδο, αλλά χρειάζεται να τονίσουμε τη σημασία του να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο διάλογος και η ανταλλαγή πολιτισμού, διότι πιστεύουμε ότι στις δύσκολες στιγμές οι πολίτες -και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα- θέλουν να συνδεθούν με την ταυτότητά τους περισσότερο από ποτέ» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης