Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Στην οριακή κατάσταση του Βενιζέλειου νοσοκομείου και την πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο, αναφέρθηκε ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αυγενάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές ενέργειες, τόνισε: «Η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε απελπιστική κατάσταση. Η διάλυση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ως συνέπεια η λειτουργία των νοσοκομείων να κρέμεται από μια κλωστή».

Και ειδικότερα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, υπογράμμισε: «Η κατάσταση πλέον είναι οριακή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την κόπωση του προσωπικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας κάποιων ασθενών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Βενιζέλειο λειτουργούν μόνο 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να κάνουν μια επέμβαση. Έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες, στον χειρουργικό τομέα η λίστα αναμονής ξεπερνάει τα 500 περιστατικά, στην οφθαλμολογική κλινική τα 350, στην ΩΡΛ τα 300 και στην ουρολογική τα 130. Υποστηρίζεται ότι η κύρια αιτία των σημαντικών αυτών καθυστερήσεων οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας χειρουργικών τραπεζιών, κυρίως λόγω υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

»Είναι αξιοσημείωτο ότι η περίφημη και πολυδιαφημισμένη, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, «λίστα χειρουργείου» όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά το έχει επιδεινώσει. Παράλληλα, έχει γενικεύσει το πρόβλημα, αφού το έχει μεταθέσει από την εκάστοτε κλινική και την ιατρική ομάδα στο νοσοκομείο συνολικά», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αυγενάκης περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, παρατήρησε: «Ο τομέας της υγείας μαστίζεται από δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε κλίνες, καθώς και από την απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας».

«Είναι επιτακτική ανάγκη», ξεκαθάρισε ο Βουλευτής Ηρακλείου, «να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Υγείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας».

«Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες φορολογούνται και τις οποίες δικαιούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ, Αυγενάκης στην ερώτηση που κατέθεσε, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

«1.Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μακροσκελούς λίστας αναμονής και να προγραμματισθούν άμεσα οι επεμβάσεις των ασθενών;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης