Ο ρόλος του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή βρίσκεται στο επίκεντρο του διήμερου ακαδημαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο (23-24/4), στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Στο ακαδημαϊκό συνέδριο, την έναρξη του οποίου κήρυξαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βολιβία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό και το Περού -δέκα χώρες που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού συνεδρίου, ανέφερε: «Μία μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό είναι η εισαγωγή του διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως πυρήνα των θεσμών της. Πρόκειται για την ουσία της διαλεκτικής διαδικασίας, ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα από την αρχιτεκτονική σύνθεση του Παρθενώνα μέχρι τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην τραγωδία… Εκπρόσωποι από δέκα διαφορετικές χώρες, θεματοφύλακες από δέκα διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος συναντιούνται στην Αθήνα ώστε να σχεδιάσουν ένα κοινό πολιτισμικό μέλλον».

Η υπουργός τόνισε πως «είναι αδύνατον οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος να ξεχαστούν στη σκόνη του χρόνου, να σιωπήσουν σαν κάτι περασμένο». «Η κληρονομιά είναι ένα ατελείωτο παρόν και ταυτόχρονα ένας δρόμος που ανοίγεται προς το μέλλον μας. Η ευκολία της γνώσης και της μετακίνησης, οι νέοι όροι του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικουμενικότητα της παιδείας μέσα από τη διεύρυνση του διαμοιρασμού της πληροφορίας επανεστιάζουν τις κοινωνίες μας σε έναν εκ νέου διάλογο μεταξύ των πολιτισμών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπουργό, είναι «προνόμιο αλλά και χρέος για εμάς σήμερα να προστατέψουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φόρουμ «Ποίηση και Μουσική» με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Μαριάννα Πολυχρονίδη, η οποία απήγγειλε αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη», στο περιστύλιο του Ζαππείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης