Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία απέρριψε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην 80ή ΔΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Μεϊμαράκης καλό είναι να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του 40 χρόνια. Είναι οξύμωρο να ζητά συνεργασία με κάποιον που αποκαλεί ψευτράκο, είναι οξύμωρο να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές. Ο κ. Μεϊμαράκης θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν συνεχίζει να τον κοροϊδεύει ή όχι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ζητάμε ισχυρή εντολή. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θέλει κυβέρνηση με συνεργασίες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Το κρίσιμο δίλημμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η ΝΔ με όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φέραμε μια συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά. Δώσαμε σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά» επεσήμανε. «Εφαρμόσαμε φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές. Θα δώσουμε τη μάχη για τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας και να καταφέρουμε τις καλύτερες λύσεις. Πρώτη μάχη, το χρέος που δεν είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεν είναι αυτό στις προτεραιότητες της ΝΔ» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Δρόμος είναι η σκληρή διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά θέματα».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου, θα εφαρμόσει τη συμφωνία που πέτυχε με τους θεσμούς, απάντησε ότι αυτή πρέπει να τηρηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου».

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν»

«Πήγα δύο φορές στη Μόσχα και συνάντησα τον Πούτιν, και έβαλα μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων. Η λογική του “ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν κάποιοι άλλοι” είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα εκεί που σήμερα βρίσκεται. Η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή συγκρούσεων. Δεν πήγα ποτέ στη Μόσχα να ζητήσω οικονομική βοήθεια. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν» απάντησε μεταξύ άλλων ερωτηθείς σχετικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί απόλυτη πλειοψηφία»

Σε ερωτήματα σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, το ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη πλειοψηφία εφόσον είναι πρώτο κόμμα, τις ενδεχόμενες συνεργασίες κ.ά., ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του έχει το πρόγραμμά του, ότι θα είναι πρώτο στις εκλογές, ότι διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και πως, αν δεν την έχει, η χώρα θα κυβερνηθεί.

«Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει» διεμήνυσε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμματα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε, δε, ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως, αν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ-, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Όσον αφορά στη συμφωνία, είπε ότι την έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα έφερνε κανείς άλλος τέτοια συμφωνία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρά τις δυσκολίες που έχει, για πρώτη φορά έχει μια προοπτική εξόδου. Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, ο οποίος έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να ‘ναι αυτή. Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» σημείωσε.

«Σώσαμε τις τράπεζες»

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του τις έσωσε, δεν τις έχασε.

«Βρέθηκαν μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος… Έχουμε κάνει πολλή αυτοκριτική. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τα λάθη μας. Πλέον είμαστε σοφότεροι και πιο έμπειροι…» επεσήμανε.

«Έντιμη και ειλικρινής η συνεργασία με τον Π. Καμμένο»

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ τους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βρήκε συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο.

«Συνεργαστήκαμε με εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο», παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν, είπε, ρίχνοντας παράλληλα τις «βολές» του προς άλλες κατευθύνσεις: «Στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ίδια ιδεολογική αφετηρία».

Πηγή φωτό: Εurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης