Η Ένωση Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41 διοργάνωσε τη Δευτέρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκδήλωση «Τιμής και Μνήμης για τους Ήρωες του Έπους 1940-41».
Στην εκδήλωση έγινε μια ιστορική αναδρομή των μαχών του ελληνικού στρατού στην Αλβανία από τον πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41, Γεώργιο Σούρλα, ενώ παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων σε αυτές τις μάχες.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), παρευρεθήκαν η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμοι αρχηγοί και συγγενείς των πεσόντων.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά στην ομιλία της δήλωσε πως το Έπος που ξεκίνησε να γράφει το ελληνικό έθνος στα βουνά της Αλβανίας δημιουργεί σε όλους αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας. «Οι Έλληνες αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. οι μέρες αυτές είναι μέρες εθνικής περηφάνιας, ευγνωμοσύνης, τιμής και χρέους απέναντι στις θυσίες των ηρώων προγόνων μας για την ελευθερία της πατρίδας. Η μνήμη τους παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Βαριά κληρονομία για τις επόμενες γενιές. Έμπνευση ανδρείας και θάρρους για όλους μας. Η θυσία τους φάρους φωτεινός να μας θυμίζει την αυτοθυσία τους για την διατήρηση της ανεξαρτησία και της εδαφικής ακεραιότητας και να ενδυναμώνει την πίστη όλων μας στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους.» δήλωσε χαρακτηριστικά η ΥΦΕΘΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα 78 χρόνια μετά και αφού ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες, πράττουμε όσα επιβάλει η παράδοση μας και το χρέος μας απέναντι σε εκείνους τους ήρωες και τις οικογένειες του που έπεσαν υπέρ ημών. Είναι χρέος να συνεχιστεί η διαδικασία αναγνώρισης και ενταφιασμού των πεσόντων ηρώων μας. Χρέος που η εκπλήρωση του αποτελεί καθήκον των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Είναι χρέος απέναντι στην Ιστορίας μας στον λαό και κυρίως στις μελλοντικές γενιές.» κατέληξε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο χαιρετισμό του τόνισε: « Νιώθουμε ευγνώμονες για τους Ήρωες του Έπους του 40-41. Ελάχιστο δείγμα της ηθικής μας υποχρέωσης απέναντι τους είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναζήτηση και εκταφή των οστών των 7986 πεσόντων, που παραμένουν άταφοι στην αλβανική επικράτεια, και την ταυτοποίηση και τον ευπρεπή ενταφιασμό τους σε στρατιωτικά κοιμητήρια.»

Από την πλευρά του, στην ομιλία του ο κ. Σούρλας σημείωσε πως όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι μια υπόσχεση που δόθηκε για να δοθεί ανάπαυση στους Έλληνες αγωνιστές μας που έπεσαν στην Αλβανία. Τέλος, ο κ. Σούρλας ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προσπάθειες που κατάβαλε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε στις πρώτες εκταφές πεσόντων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης