Σε ένα «κρας τεστ» για γερά νεύρα θα επιδοθεί σήμερα το οικονομικό επιτελείο στα δύο ραντεβού με την τρόικα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι και τις 17.00 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκιά της χθεσινής αναβολής των συζητήσεων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με πρωτοβουλία της τριμερούς, διεξάγονται σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες, τον προϋπολογισμό και τον φόρο ακινήτων.

Η κυβέρνηση φέρεται να κρατάει «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα των σημερινών επαφών, ενώ κατηγορεί την τρόικα ότι καθυστερεί τη διαδικασία επίτευξης συμφωνιών σε κρίσιμα ζητήματα.

«Φταίει η τρόικα»

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και της λήψης αποφάσεων είναι οι τροϊκανοί, τονίζοντας πως «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν από τη μεριά τους ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς και χωρίς την έγκριση της τρόικας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Στο μικροσκόπιο φορολογικό – ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ (αντί των 2-2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα), και σε ουδεμία περίπτωση δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, καθώς στις 14 του τρέχοντος μηνός θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειώσει η χώρα μας.

Από την άλλη, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, χαρακτήρισε τις πληροφορίες ότι η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως «τελείως ψευδείς». Πρόσθεσε, δε, ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Σε περίπτωση που η τρόικα καθυστερήσει να επιστρέψει στην Αθήνα και εάν όντως οι διαπραγματεύσεις παραταθούν, τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ελλάδα αναπόφευκτα θα προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση και την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 12.00 κατέφθασαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής των δανειστών μας, εν μέσω αποδοκιμασιών από εργαζομένους στην καθαριότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης