Με τη μορφή του επείγοντος τελικά, και όχι του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει το πολυνομοσχέδιο – γίγας με τις προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εκταμιευθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σενάριο για ένα μόνο άρθρο φαίνεται πως έχει κλείσει οριστικά καθώς το Μαξίμου θέλει να προλάβει τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά να κλείσει μέτωπα και στο εσωτερικό του καθώς έχουν φτάσει μηνύματα ότι δεν θα γίνουν δεκτές αντιδημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το Μαξίμου θα ακολουθήσει στρατηγική-αιφνιδιασμού για να εφαρμοσθεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι τότε να έχουν κλείσει επώδυνα ανοιχτά ζητήματα, όπως το φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, για να προχωρήσει έως το τέλος του χρόνου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει έδαφος, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους.

Στο εσωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι δεν έχει περίοδο χάριτος ούτε από τους πολίτες που περιμένουν αυτή τη φορά οι θυσίες τους να έχουν αντίκρισμα, ούτε από την αντιπολίτευση που έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής, ούτε από το ίδιο του το κόμμα που βρίσκεται σε θέση αναμονής. Παράλληλα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε ισχνή κοινοβουλευτική υπεροχή με 155 βουλευτές που ενδέχεται να μειωθούν κατά έναν αν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος δεν ψηφίσει τελικά όλα τα προαπαιτούμενα, αυξάνει την πίεση στο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί στο πρωθυπουργικό γραφείο και τα γραφεία των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού πηγαινοέρχονται υπουργοί με θέματα που άπτονται των υπουργείων ώστε να περάσουν στο πρώτο πολυνομοσχέδιο. Το πιο πιθανό είναι ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και θα ψηφιστεί πιθανότατα στις 15, ώστε η κυβέρνηση να προλάβει και το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 16 του μήνα για να αξιολογήσει την πρόοδο εφαρμογής των 48 προαπαιτούμενων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης