«Ιδιαίτερης κρισιμότητας» χαρακτηρίζουν οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 16.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση. Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα στον Παυλόπουλο 

Όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την εξέλιξη των συζητήσεων. Το ίδιο είναι πιθανό να πράξει και με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σίγουρο. 

Στο μεταξύ, την περισσότερη πίεση από τα συλλαλητήρια δέχονται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση και οι βουλευτές, και δη όσοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής και οι υπουργοί παραδέχονται ότι «είδαμε πιο πολύ κόσμο από ό,τι περιμέναμε» και για τον λόγο αυτόν παροτρύνουν για μια καλύτερη ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι πολίτες να έχουν μια καθαρή εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

Τετάρτη 24/01/2018

13.30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

16.00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη 25/01/2018

09.30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

10.45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

12.30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

13.30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν

15.00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

17.00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι αποκαλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ στα Σκόπια

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ιστοσελίδα των Σκοπίων Telegrafi μεταδίδει ότι οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι δεν θα έχουν πλέον συναντήσεις με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε αυτό το στάδιο, οι διευθύντριες βαλκανικών ζητημάτων στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, Αλεξάντρα Μιόφσκα και Σοφία Γραματά, θα επικοινωνούν πιο εντατικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι δυο τους είχαν παραστεί και στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και γνωρίζουν καλά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σημειώνει το TV Telma.

Ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα τις επόμενες 10 ημέρες και θα συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και Νίκο Κοτζιά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ντιμιτρόφ είχε προαναγγείλει ότι θα εμπλακούν πιο ευθέως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ως επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων, μετά τις πρώτες προτάσεις του Νίμιτς. Τότε, όμως, σημείωνε ότι αυτό το βήμα έχει συγκεκριμένο ρίσκο, «διότι συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναουμόφσκι -που ήταν έως τώρα επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Σκοπίων- είχε σχολιάσει αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Νίμιτς στη Νέα Υόρκη ότι οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση».

Μάλιστα, είχε τονίσει τότε: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος-μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, ουδείς μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης