Ανταπόκριση από την Τουρκία: Νίκος Γεωργιάδης

Μετανάστευση, προσφυγιά, ανθρωπισμός. Αυτή είναι η ταυτότητα του συνεδρίου στο Kartepe, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Kocaeli, υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μεγάλος αριθμός Ελλήνων πανεπιστημιακών, αναλυτών και ειδικών σε θέματα μετανάστευσης, καθώς και Έλληνες δημοσιογράφοι λαμβάνουν επίσης μέρος στο τριήμερο συνέδριο για ένα θέμα που πονάει. Πονάει τους πάντες, που βρίσκονται κατά μήκος του «διαδρόμου» από τα πολεμικά μέτωπα της Ανατολής και τις χώρες με τις τεράστιες ανισότητες, στα κλειστά σύνορα της Δύσης.

Μεταξύ αυτών των δύο σημείων θάνατος, πείνα, αρρώστιες αλλά και πολλά λεφτά. Δισεκατομμύρια δολάρια αποκομίζουν οι διακινητές. Σε διάφορα σημεία του «διαδρόμου» τα hot spots.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωποαποθήκες, ανθρωποπαγίδες, μία κατάσταση απανθρωπιάς και βαρβαρότητας. Όπως επισημαίνουν οι πάντες εδώ στο βουνό του Kartepe, δυτικοί ή ανατολίτες, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, αδιάφορο, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένες μαζί σε αυτόν τον «διάδρομο».

Η διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί να είναι παρά αποτέλεσμα κοινών χειρισμών, αλλιώς δεν βγαίνει. Μερικοί αριθμοί. Το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, εμποδίστηκαν 175.000 πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Μόνο το πρώτο 8μηνο το 2018 έχουν εμποδιστεί 176.000 πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούσαν να μετακινηθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Όμως, πιο σημαντικό είναι το παρακάτω στοιχείο. Όταν προ δύο εβδομάδων ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Άγκυρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σοϊλού τον πληροφόρησε πως η Ελλάδα από το 2016 μέχρι σήμερα έχει στείλει πίσω πολύ λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες από όσους έχει συμφωνηθεί να επαναπροωθούνται. Το 2017 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία μόνο 1.700 άτομα, εκ των οποίων μόνο 309 από τη Συρία.

Στην ίδια διαπίστωση κατέληξε και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος την Τετάρτη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το προσφυγικό. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πως οι ελληνικές Αρχές δεν επαναπροωθούν όσους οι διεθνείς συμφωνίες τούς επιτρέπουν να στέλνουν πίσω στην Τουρκία. Κάτι, λοιπόν, δεν πάει καλά με τους μηχανισμούς διαχείρισης του εν λόγω ζητήματος.

Στην Τουρκία αυτήν την ώρα ζουν 3.587.000 Σύροι πρόσφυγες. Μαζί με τους μετανάστες ο αριθμός ανέρχεται σε 4.600.000 ανθρώπους. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται 527.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι κύριες πύλες εισόδου των ανθρώπινων ροών είναι τα 911 χιλιόμετρα των συνόρων με τη Συρία, τα 570 χιλιόμετρα των συνόρων με το Ιράν και οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τις επίσημες ανακοινώσεις και διεθνή data που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης