Αποστολή στη Σύμη: Κώστας Μιλόβας

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έστειλε χθες Τρίτη 8/5 από το νησί της Σύμης, όπου παραβρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σύμης ο ΠτΔ.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύμης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δ. Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, οι βουλευτές Δ. Γάκης, Μ. Κόνσολας και Κ. Σκανδαλίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος και αρκετός κόσμος.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η κυριαρχία αυτή είναι «πλήρης», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «Οιαδήποτε λοιπόν αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικώς προς αυτούς, είπε ο κ. Παυλόπουλος «υπενθυμίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγο επ’ αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων».

Κατά την τελετή εγκαινίων του νέου λιμανιού ο ΠτΔ επεσήμανε «Τούτο το έργο αποδεικνύει τι πρέπει να κάνει το κεντρικό Κράτος απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν κάνουμε την σωστή κατανομή των έργων, εάν εμπιστευτούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σας διαβεβαιώ, το Κράτος θα ασχοληθεί με αυτά που πρέπει να ασχοληθεί. Γιατί ισχύει αυτή η λατινική ρήση “de minimis non curat praetor” που έλεγαν οι Ρωμαίοι. Αυτή είναι δουλειά του Κράτους σ’αυτούς τους κρίσιμους καιρούς», τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.
Με τη σειρα της η κα. Γενηματά ανέφερε «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας που βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γενηματά, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Κώστας Σκανδαλίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Στους πολλαπλούς συμβολισμούς των εγκαινίων του νέου λιμανιού της Σύμης, ανήμερα της επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επικέντρωσε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι «Εκτός από τον συμβολισμό της Εθνικής Επετείου της 8ης Μαΐου κατά την οποία ανέπνευσε ελεύθερα η Σύμη, τρείς ακόμα συμβολισμοί στο έργο του λιμανιού της Σύμης:

1ος συμβολισμός: Της σκληρής μάχης που δίνει η νησιωτική Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.
2ος συμβολισμός : Της μάχης που έδωσε η χώρα το 2015, οπότε και κρίθηκε η τύχη του έργου.
3ος συμβολισμός : Η απόφαση να σπάσουμε το σερί των χαμένων ευκαιριών σε αυτό τον τόπο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Το 2014, το έργο τα παραλάβαμε “νεκρό” και χαρακτηρισμένο “χαμένο” από όλους. Η απόφασή μας να μην επιτρέψουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία σε αυτό τον τόπο, ήταν η δύναμη που το ζωντάνεψε και το οδήγησε στην υλοποίηση του».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας έδεσε τον πρώτο κάβο οχηματαγωγού πλοίου στο νέο λιμάνι εγκαινιάζοντας εθιμοτυπικά την έναρξη πρόσδεσης μεγάλων πλοίων. Συγκινημένος δήλωσε στο zougla.gr ότι «αυτή τη στιγμή την περίμενε από μικρό παιδί»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης