«Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη», τόνισε το μεσημέρι, από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς του νομού Λασιθίου, στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις απόψεις τους, χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη. Φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», ανέφερε. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί απλά έχουμε μία υπέρβαση στόχων εσόδων ως αποτέλεσμα μίας στυγνής υπερτιμολόγησης. Όπως υποστήριξε, με αυτόν τον τρόπο δεν βλέπουμε όλη την εικόνα, ενώ επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε, συγκαλούσε σύσκεψη για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και διαφήμιζε την ανάπτυξη, ερχόταν η ΕΛΣΑΤ να διαπιστώσει -κάτι που γνωρίζαμε οι κινουντες στην αγορά- ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν πάρα πολύ κακό και σε απόλυτα νούμερα το χειρότερο τρίμηνο από το 1998». «Η πολιτική αστάθεια, η αίσθηση ότι έχουμε μία κυβέρνηση που δεν θέλει να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έχουν επιπτώσεις στη διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν χρήματα στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η τελική επίπτωση είναι πως η ανάπτυξη δεν έρχεται. «Το 2,7 που έχει τεθεί ως στόχος για το 2017 φοβάμαι πως είναι ανέφικτος στόχος, ειδικά έτσι όπως πάμε, έχουμε χάσει το πρώτο εξάμηνο του έτους και αυτό συμπαρασύρει και τις δημοσιονομικές επιδόσεις, μας ζητούνται πρόσθετα μετρα και δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως για τη ΝΔ πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και δεύτερη προτεραιότητα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξηγώντας γιατί η ΝΔ επιμένει τόσο πολύ στις επιχειρήσεις, και ξεκαθαρίζοντας πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι κρατικοδίαιτη, ενώ έκανε λόγο για απογραφειοκρατικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης