Bέλη αντάλλαξαν κατά τη δευτερολογία τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη δευτερολογία του ανέφερε ότι «εδώ και ένα μήνα η χώρα είναι στο επίκεντρο ενός ανηλεούς βομβαρδισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε συζήτηση για τη διαπλοκή.

«Μην κάνετε αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά. Μη νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Εδώ μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη αναπάντητη. Με ονόματα και διευθύνσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ξεκάθαρος στα θέματα της Παιδείας, καθώς και ότι υπερασπίστηκε τη γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του που είναι ταξικά μεροληπτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπερασπίζεται δικαιώματα των ολίγων. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης προστατεύει μία «εκπαίδευση των ελίτ» και μία «παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αριστοκρατίας και όχι της αριστείας».

«Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι υπερασπίζεστε μια άποψη αλλά ότι είστε μεροληπτικός υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Επιτιθέμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Κάναμε διάλογο, και εσείς αποχωρήσατε από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Ποιoς λοιπόν δεν θέλει την συναίνεση;» 

Όσον αφορά στις αλλαγές στο Λύκειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είχατε ψηφίσει να δίνουν Πανελλήνιες τα παιδιά από την Α’ Λυκείου και να δίνουν τα παιδιά εξετάσεις ως ρομπότ. Ε, εμείς αυτά τα καταργήσαμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το 15% των καθηγητών υποχρεωτικά κατατάσσεται στην κατώτερη κλίμακα αξιολόγησης προφανώς για να απολύεται.

Για τα μεταπτυχιακά είπε ότι «υπάρχουν προγράμματα των 10 και 15.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα όμως στις μέρες της κρίσης αποκλείεται. Όχι λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, δεν πρέπει να αποφασίζει η αγορά για το τι μεταπτυχιακά πρέπει να γίνουν. Μια χαρά μπορούν να αποφασίσουν τα ιδρύματα και τα τμήματα. Εμείς λέμε απλώς ότι το υπουργείο στο τέλος θα κάνει έλεγχο νομιμότητας. Τι πρόβλημα έχετε με αυτό; Είστε κατά της διαφάνειας ή ενοχλούνται μεγαλοκαθηγητάδες γιατί χάνουν χρήματα και (άλλοτε) πλούτιζαν;».

Για το θέμα των Θρησκευτικών είπε ότι «είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε απόψεις και να γίνει σύνθεση απόψεων».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Πράγματι είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Της πορείας μας και της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Είμαι περήφανος για την προσωπική μου πορεία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας μας. Συμμετείχα στους αγώνες του ’90-’91 στον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας. Αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Είναι αγώνες που πήγαν την κοινωνία μπροστά. Διασφάλισαν την ίδια τη Δημοκρατία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι τα δικά σας βιώματα γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική, δεν είχατε περάσει ούτε έξω από δημόσιο σχολείο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το «γάντι» που έριξε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι χαίρεται ιδιαιτέρως που ο πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόκλησή του για συζήτηση περί διαφθοράς και διαπλοκής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και απάντησε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν μπορούσατε το ίδιο θα κάνατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται. Μη με κατηγορείτε όμως ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Η δική σας στάση αναδεικνύει την υποκρισία σας».

Αναφερόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ήδη ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τον Μάρτιο του 2016 είχατε ζητήσει συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή. Η συζήτηση αυτή έγινε, και κατά γενική ομολογία υποστήκατε πανωλεθρία. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γιατί τότε δεν υπήρχε Καλογρίτσας, Τράπεζα Αττικής, offshore της Αυγής… Χαίρομαι λοιπόν που κάνατε δεκτή την πρότασή μου για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τη θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Όταν παρέδωσα το υπουργείο, είχα έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το οποίο δεν υλοποιήσατε». Θύμισε δήλωση της κας Φωτίου η οποία είχε αναφέρει ότι «μόνο το 15% των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύουν». «Ελάτε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης που να επιβραβεύει τους άξιους και να νουθετεί όσους δεν δουλεύουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν όλοι παίρνουν 10, τότε ο άξιος καθηγητής και δάσκαλος νιώθει κορόιδο».

Συνεχίζοντας για τα θέματα Παιδείας είπε: «Χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε πρότυπα-πειραματικά σχολεία; Το ερωτήματα είναι αν χρειαζόμαστε σχολεία της αριστείας όπου θα μπορεί ένας φτωχός μαθητής να πάει και να φοιτήσει;».

Επέμεινε ότι πρέπει το πανεπιστήμιο να συνδέεται με την αγορά εργασίας λέγοντας: «Έχει νόημα να εκπαιδεύουμε γιατρούς σε τετραπλάσιο ποσοστό από όσους χρειαζόμαστε για να τους εξάγουμε μετά σε άλλες χώρες; Πρέπει ή δεν πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια τον μεγαλύτερο, αν όχι τον τελευταίο λόγο, για τον αριθμό των εισακτέων, ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων από όσους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας;».

Επανερχόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών ανέφερε: «Η απαραίτητη αναμόρφωση, τονίζω απαραίτητη αναμόρφωση, του μαθήματος των Θρησκευτικών πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος;».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου: «Είπε η υπουργός Παιδείας ότι μεροληπτείτε υπέρ των νέων επιστημόνων. Μόλις χθες δεν ψηφίσατε την αύξηση των εισφορών για τους νέους επιστήμονες; Σταματήστε να κοροϊδεύετε την κοινωνία κ. Τσίπρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης