Χορηγίες με ονοματεπώνυμο και πλαφόν στα 150 ευρώ των ανώνυμων δωρεών είναι ορισμένες από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Οι δανειστές είχαν παρατηρήσει ορισμένα… κενά στον Ν. 4304/201, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων έλεγχο των χρημάτων που λαμβάνουν οι παρατάξεις για χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν από την προκήρυξη εκλογών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά φορολογία και σημαντικές περικοπές στα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα η κοινωνική δυσαρέσκεια να είναι έντονη και να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη λάβει τις συστάσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου GRECO (Group of States against Corruption) και τις επισημάνσεις των θεσμών στο ζήτημα των ελέγχων στη χρηματοδότηση των κομμάτων, και πλέον καλείται να νομοθετήσει. Ειδικότερα, οι δανειστές είχαν παρατηρήσει ορισμένα… κενά στον Ν. 4304/201, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έλεγχο των χρημάτων που λαμβάνουν οι παρατάξεις για χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν από την προκήρυξη εκλογών.

Όπως επεσήμαναν, προβλέπεται έλεγχος των δαπανών αλλά όχι των εσόδων των κομμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δωρεές. Ως εκ τούτου, κάλεσαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστώνεται ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα δίνουν χρήματα στις πολιτικές παρατάξεις και το ύψος αυτών των ποσών. Ορισμένες από τις επισημάνσεις της GRECO και των θεσμών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος», περιλαμβάνονται στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας.

Η θέση των δανειστών και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει έτοιμες τις προτάσεις της για το πολιτικό χρήμα, τις οποίες και θα παρουσιάσει στους θεσμούς.

Οι προτάσεις των θεσμών:

  • Διοργάνωση κομματικών εξορμήσεων, με σκοπό την εύρεση εσόδων έως και 150.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να είναι απαραίτητη η ονομαστική αναφορά των χρηματοδοτών.
  • Ακατάσχετο του 40% της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Δυνατότητα να εκπίπτει η χορηγία του δωρητή από το φορολογητέο εισόδημα.
  • Σύνθεση Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς προέβη σε μια σειρά από αντιπροτάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η επιβολή πλαφόν στις ανώνυμες δωρεές (150 ευρώ ανά προσφορά και 100.000 ευρώ στο σύνολό τους).

Επιπλέον, προτείνει:

  • Πλήρη κατάργηση της διάταξης ως προς το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα, με την «υποσημείωση» ότι, αν πρόκειται για μισθούς εργαζομένων, τότε το ακατάσχετο δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Μείωση της έκπτωσης φόρου στο 50% για τα ποσά δωρεών (από το 100% που είναι σήμερα).
  • Υποχρεωτική χρήση ορκωτών λογιστών για τη σύνταξη των οικονομικών λογαριασμών και του ετήσιου απολογισμού των κομμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης