Σε παράσταση για έναν ρόλο εξελίχθηκε η κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για δεύτερη φορά στην ιστορία του από το 2004, καθώς μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του Κινήματος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που έληξε περίπου στις 16.15, η πλειοψηφία των συνέδρων έκρινε πως η μοναδική υποψηφιότητα που πληροί τις προϋποθέσεις είναι εκείνη του υπουργού Οικονομικών. Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί ένταση με τις υποψηφιότητες, καθώς υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες στο τι ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό και στο αν είναι προαπαιτούμενο η συλλογή 94 υπογραφών, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη μία υποψηφιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Ανωμερίτης τόνισε πως, σύμφωνα με το Καταστατικό του Κόμματος, υποψήφιος είναι όποιος προταθεί από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Ε.Σ. είναι 377, άρα ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπογραφών είναι 94.

Ο κ. Ανωμερίτης ανέφερε, επίσης, πως κατατέθηκε υποψηφιότητα από τον κ. Παπουτσή, χωρίς υπογραφές, όμως, και καμία άλλη (σ.σ. πλην της υποψηφιότητας Βενιζέλου). Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Τζουμάκας τον διέκοψε, χαρακτηρίζοντας αναληθή τα λόγια του, υποστηρίζοντας πως: «Δεν είναι αλήθεια! Κατέθεσα σε ‘σένα (υποψηφιότητα). Όχι, τέτοια ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ! Σε επισκέφθηκα στο γραφείο σου Γιώργο». Ο κ. Ανωμερίτης ανταπάντησε: «Όχι, ένα κείμενο μου έδωσες».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αργύρης τόνισε πως, με βάση το Καταστατικό, μόνο η υποψηφιότητα Βενιζέλου πληροί τις προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρήστος Παπουτσής αποκάλυψε πως «στο επόμενο συνέδριο- τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου- θα προτείνω αλλαγή Καταστατικού για εκλογή προέδρου κι ανάδειξη υποψηφίων από το συνέδριο». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Διαπίστωνα ότι μεγάλος αριθμός μελών του Εθνικού Συμβουλίου δεν ήθελαν λογική υπογραφών, άλλοι γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν, άλλοι γιατί πάνε σε άλλο κόμμα που θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα». Παράλληλα, έκανε μνεία στον Στέφανο Τζουμάκα, λέγοντας: «Δεν μπορώ μετά τόσα χρόνια αγώνων κοινών να αρνηθώ στον Τζουμάκα να θέσει υποψηφιότητα», ενώ επανέλαβε πως στο Καταστατικό δεν ορίζεται πουθενά ως προαπαιτούμενο η συγκέντρωση υπογραφών για την υποβολή υποψηφιότητας. «Κανένα Καταστατικό δεν λέει υπογραφές. Έχει τέσσερις- πέντε ερμηνείες τουλάχιστον» ανέφερε και πρόσθεσε: «Παραμένει ενώπιόν σας η υποψηφιότητά μου».

Μετά τον κ. Παπουτσή, στο βήμα ανέβηκε ο Στέφανος Τζουμάκας. «Αιφνιδιάστηκα από τη στάση Ανωμερίτη. Γιώργο, σου παραδίδω υποψηφιότητά μου γιατί ήμασταν μαζί φυλακή. Τέτοιο ψέμα; Λυπάμαι, υπάρχουν αρχές στην πολιτική» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο κ. Ανωμερίτης απαντώντας στον κ. Τζουμάκα είπε: «Πράγματι, ήρθε στη μία ο Στέφανος Τζουμάκας κι έδωσε μία επιστολή, αλλά είχε τελειώσει συνεδρίαση ΕΚΑΠ (σ.σ. Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης). Τυπικά ήταν εκπρόθεσμη. Είπα να την καταθέσει στο προεδρείο».

Σημειώνεται πως μόνο 10 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Παπουτσή και μόνο τρεις υπέρ της υποψηφιότητας Τζουμάκα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε υποψηφιότητα με 189 υπογραφές, ενώ υπέρ του είχαν ήδη ταχθεί ανοιχτά οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Καλούμε τον λαό να έρθει την άλλη Κυριακή»

Κάλεσμα προς όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 18 Μαρτίου και να συσπειρωθούν γύρω από το πρόσωπο του μοναδικού υποψηφίου για την προεδρία του Κινήματος και κατά συνέπεια νέο πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο, απηύθυνε ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Πρώτα απ’ όλα καλούμε τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαδικασία της επόμενης Κυριακής» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη διαδικασία και για ένα παραγωγικό διήμερο.

«Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας»

«Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα δυστυχώς οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής, τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας» δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντί της μεγάλης επιλογής της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

«Στόχος είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές»

«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που επωμίζομαι» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψήφιου για τη θέση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο, που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η κρισιμότητα των περιστάσεων οδήγησε έναν πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να στηρίξουν τη υποψηφιότητά του.

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη του κινήματος να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν την επόμενη Κυριακή, σημειώνοντας πως έχει αποδείξει την πίστη του στις πολυφωνικές διαδικασίες. «Σας περιμένουμε με ανοικτή αγκαλιά στις κάλπες» ανέφερε.

Στόχος μας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση στις 16.36

Διαβάστε επίσης Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ: Εμπλοκή με τις υποψηφιότητες

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης