«Το σύνθημα είναι: θα τα καταφέρουμε στο προσφυγικό. Μπορεί να χάσουμε μάχες, θα κερδίσουμε όμως τον πόλεμο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι «στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στη φιλοξενία των 12.000 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.

«Τα καταλύματα έχουν 4.000 θέσεις και αναγκαστικά κάποιοι φιλοξενούνται σε πούλμαν ή σε σκηνές. Υπάρχει δυσχέρεια, η οποία, πιστεύω, θα αντιμετωπιστεί. Είχαμε συμφωνήσει ότι για 15 μέρες δεν θα άλλαζε το status quo στα σύνορα. Για μερικές μέρες θα υπάρχει σύγχυση και άσχημη εικόνα και για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να περιφέρονται στους δρόμους. Θα φτιάξουμε χώρους φιλοξενίας, όπου χρειάζεται και η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι άλλα 4-5 hots pots, εκτός από τα Διαβατά και το Σχιστό» τόνισε σε δηλώσεις του στον Αlpha 989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μουζάλας είπε πως «η Ευρώπη έχει ένα βαθύ τραύμα, οι ξενοφοβικές δυνάμεις το βαθαίνουν κι άλλο. Είμαι γιατρός, είναι δύσκολο να επουλωθεί» και εκτίμησε ότι «σε αυτήν τη φάση αυτό το κλίμα θα κυριαρχήσει -των κλειστών συνόρων. Κάποιες χώρες αντιδρούν με πανικό, βγαίνουν σύνδρομα που πιστεύαμε ότι έχουν εξαλειφθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί να είμαστε με την Ευρώπη αλά καρτ: Να λέμε ναι στις χρηματοδοτήσεις και να σαμποτάρουμε εκεί που έχουμε υποχρεώσεις. Αύριο θα βρεθούμε με αυτές τις χώρες που μας πολεμάνε, όταν θα ζητήσουν ένταξη ή κονδύλια για την παιδεία».

Εξέφρασε την άποψη, πάντως, ότι «αντιδρούν ισχυρές προσωπικότητες, όπως η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Σουλτς, ο Ολάντ, ο Ρέντσι, και πιστεύω ότι θα επικρατήσουν στο τέλος».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι πρακτικά «δεν κλείνουν τα σύνορα. Θα ταξιδεύουμε κανονικά, τρομάζει η φράση κλείνουν τα σύνορα. Έχει κλείσει το κομμάτι της Ειδομένης, τα 20 μέτρα, ο άτυπος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Ειδομένη έως τη Σουηδία. Τους βροντοφωνάζουμε ότι κλείνοντας το στόμιο της Ειδομένης δεν θα ελέγχεται η ροή μέχρι τη Σουηδία, θα αυξάνεται η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Τουρκία είπε ότι «είναι σκληρός διαπραγματευτής, η Ευρώπη θα τη χρεώσει άσχημα, αν παραβεί τη συμφωνία. Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Τόνισε, δε, ότι «είναι τεράστια βοήθεια η πολιτική ομόνοια που εξασφαλίζει η στάση της αντιπολίτευσης και του Κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων κομμάτων», αλλά έκανε λόγο για «κατάλυση αξιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση του ελληνικού λαού, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν είμαστε το πρότυπο αντιρατσισμού σε όλο τον κόσμο, θα υπάρχουν και αντιδράσεις. Έχουμε όμως υγιή αντανακλαστικά. Δεν έχουμε τυχαία τις προτάσεις για το Νόμπελ Ειρήνης».

Διαβάστε επίσης: Μουζάλας: «Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης