Στο προσφυγικό ζήτημα και στις αντοχές της χώρας μας, που έχουν ξεπεράσει τα όρια, εστίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό, Spiegel.

«Το μέγιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε πίσω μία μικρή ομάδα προσφύγων, ως συμβολική ενέργεια για το γεγονός ότι δεν απορρίπτουμε εκ βάθρων τους κανόνες του Δουβλίνου» υπογράμμισε και τόνισε πως η χώρα μας «δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει την άφιξη και άλλων προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν περισσότερη ευελιξία, ενώ υπογράμμισε «η ΕΕ πρέπει να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση».

«Η Ελλάδα φέρει ήδη και τώρα ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Τηρουμένων των αναλογιών και σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό πρόκειται για έναν αριθμό αντίστοιχο με αυτόν που φιλοξενείται στη Γερμανία. Θα ήταν σφάλμα να επιβαρυνθεί επιπλέον η Ελλάδα με μια επάνοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου. Μόλις κατορθώσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση με τα καταλύματα των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού δεν έχει μειωθεί» δήλωσε και τόνισε πως «Η Γερμανία θα ήθελε να επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης οι χώρες πρώτης άφιξης των προσφύγων. Αλλά θα πρέπει να προσθέσω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επέδειξε πολύ καλή προαίρεση προς εμάς κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο μας, ακόμη και σε ό, τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης