Χαμηλούς τόνους επιδιώκει να κρατήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με το προσφυγικό. Ειδικότερα, παρατηρείται μείωση των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια και αύξηση των μεταναστών -κυρίως από την Αφρική.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή του προς την Ε.Ε., ζητεί να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα έως ότου ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες κλειστές δομές στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά. Ορισμένοι από τους μετανάστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, που έφθασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Xωρίς προκατάληψη για την εφαρμογή της συμφωνίας, όλοι οι εν λόγω μετανάστες (περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής) θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία (μέσω των νησιών) το συντομότερο, αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου. Αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο, έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά εξοπλιστούν με τις απαραίτητες κλειστές δομές» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μουζάλας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης