Ν. Κοτζιάς: «Η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων απαγορεύεται από τον νόμο»

Ν. Κοτζιάς: «Η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων απαγορεύεται από τον νόμο»
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα της δημοσιοποίησης απορρήτων εγγράφων και στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα όσον αφορά στα ζητήματα εθνικού συμφέροντος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοτζιά:

«Κάλεσα την αντιπολίτευση να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. Και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Της υπενθύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων.

Δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημειώνω, ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας.

Τα κεντρικά ερωτήματα είναι, λοιπόν, απλά: Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι; Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;

Είναι φανερό, ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε. Και αυτή είναι η πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους».

Σημειωτέον ότι το όλο θέμα ξεκίνησε με το θόρυβο που προκλήθηκε από την απαγόρευση πρόσβασης σε έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και σε βουλευτές.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με φυλάκιση όσους ευθύνονται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής σφράγισε και παρέδωσε τα έγγραφα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, 12:59