Το προσφυγικό κυριάρχησε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκου Ξυδάκη με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και η κ. Λάιτνερ αναφέρθηκε στην κοινή ιστορική πορεία των δύο χωρών ενώ από τη μεριά του ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως τα δύο κράτη βρίσκονται ουσιαστικά «στην ίδια βάρκα».

Η αυστριακή ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που συνιστά για τη χώρα της ο αυξημένος αριθμός προσφύγων που καλείται να φιλοξενήσει. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της προσφυγικής ροής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οφείλει να διασώζει τους ανθρώπους και αυτό πράττει. Παράλληλα, εξήγησε πως η Ελληνική Ακτοφυλακή υπερβαίνει τις δυνάμεις της και είναι αναγκαία η ενίσχυσή της τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό.

Σημείωσε επίσης πως η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί για να ενισχύσει την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, ώστε με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους να ανακοπούν επί της ουσίας οι προσφυγικές ροές. Επεσήμανε, μάλιστα, την ανάγκη να ενισχυθεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο το 2015 λόγω έλλειψης κονδυλίων μείωσε δραματικά το ποσό του ημερήσιου δελτίου διατροφής των προσφύγων, κάτι που εν πολλοίς έστρεψε τους πρόσφυγες στην αναζήτηση άλλου καταφυγίου.

«Η Ελλάδα ζήτησε και δεν πήρε βοήθεια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ενημέρωσε την ΥΠΕΣ για το γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάσσει με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορά της σε διαρκή συνεργασία με τη FRONTEX, έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, καθώς βέβαια και τα χερσαία. «Δεν σταματάς τους πρόσφυγες με φράχτες στη θάλασσα. Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα αναζητήσουν άλλο δρόμο» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και τόνισε πως «η Ελλάδα ζητούσε όλη την προηγούμενη περίοδο συγκεκριμένη βοήθεια την οποία δεν ελάμβανε με τον ρυθμό που έπρεπε».

Από τη μεριά της, η κ. Λάιντερ διαβεβαίωσε ότι η Αυστρία θα ενισχύσει την Ελλάδα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τρίτη ο κ. Ξυδάκης θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβαν Κόρτσοκ.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης