«Εξέχουσα προσωπικότητα», με «πολυσχιδές έργο» και με «σημαντική προσφορά στα κοινά», ήταν ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς και πρόεδρος της ΕΔΑ, Ιωάννης Πασαλίδης ενώ «το αποτύπωμα του υπήρξε συγκλονιστικό» και στη Βουλή και μέσα στην αριστερά και στον «προγραμματικό λόγο της» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σε εκδήλωση μνήμης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Ιωάννη Πασαλίδη.

«Θα κάνω μια προσπάθεια να πω λίγα λόγια για τον Ιωάννη Πασαλίδη, αισθάνομαι – και το λέω από καρδιάς – και δέος και ευθύνη» είπε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Βούτσης, τονίζοντας ότι ο Πασαλίδης υπήρξε μια «εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα, πολυσχιδής», που «σφράγισε», σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, την πορεία, όχι μόνο της αριστεράς, αλλά και του προοδευτικού κινήματος της χώρας και γενικότερα την πολιτική ζωή του τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο Πασαλίδης ανήκε στους επιστήμονες, ειδικότερα στη γενιά των γιατρών, που εκείνη την εποχή δραστηριοποιούνταν στην αριστερά και οι οποίοι βρισκόταν «κοντά στο λαό», στις ανάγκες και στις διεκδικήσεις του και μέσα στα χρόνια της κατοχής και μετεμφυλιακά και «ταυτόχρονα, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε, του ανέθεσαν, να εκπροσωπήσει την ηττημένη αριστερά, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το 1958) εννιά χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου, μέσα στη Βουλή».

«Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα ο Ιωάννης Πασαλίδης για την κοινωνία, για την επιστήμη, για την ιατρική, για την αριστερά, για τον αγώνα τον απελευθερωτικό, καθώς ήταν ιδρυτικό στέλεχος της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης της «Ελευθερίας» που ιδρύθηκε εδώ (στη Θεσσαλονίκη), με συμβολή και παρουσία, όλες αυτές τις δεκαετίες στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας και της αριστεράς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ιδιαίτερα όμως υπήρξε εξαιρετικός ρήτορας» επεσήμανε ο κ. Βούτσης, επιδεικνύοντας μια έκδοση που περιέχει ομιλία του Ι. Πασαλίδη, ως προέδρου της ΕΔΑ, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της το 1958 και πρόσθεσε: «Και για αυτό, δεν είναι τυχαίο, ότι οι εκδόσεις αυτές έχουν γίνει από προηγούμενους προέδρους της Βουλής, άλλων κομμάτων και όχι από εμένα. Έχει μια πάνδημη αναγνώριση ο Ιωάννης Πασαλίδης και είναι μια πολλή μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσουν από εδώ αναγνώσεις και παρουσιάσεις του έργου του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης