Της Άντζελας Πεΐτση

Εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό/Φορολογικό – Συμφωνία Αλήθειας με την Κοινωνία» διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικός νόμος).

Βασικοί εισηγητές ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • ο Απόστολος Βεζυρόπουλος (Βουλευτής Ν.Ημαθίας, Υπεύθυνος Τομέα Φορολογικής Πολιτικής ΝΔ)
  • ο Βασίλης Οικονόμου (Βουλευτής Επικρατείας, Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
  • ο πρώην Διοικητής ΕΤΕΑ – Γραμματέας Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αναστάσιος Παπανικολάου
  • ο πρώην Διοικητής ΟΓΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ξενοφών Βεργίνης.
Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr για τα τρία μεγάλα θέματα που ανοίγει η κυβέρνηση όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός και ο συνδικαλιστικός νόμος, τόνισε:

Εκ των πραγμάτων από τον Σεπτέμβριο θα μιλάμε για τα εργασιακά. Το “τσουνάμι” από τη Γαλλία έρχεται κι εδώ. Ο «Ολαντρέου» όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε στη Γαλλία. Πολύ υποπτεύομαι πως αυτά τα οποία άρχισε στη Γαλλία «ο Ολαντρέου» -θα το ξαναπώ- θα τα φέρει και ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να εξηγήσει «αυτός» ποιες είναι οι θέσεις του πρώτα απ’ όλα για τις ομαδικές απολύσεις, για τον συνδικαλιστικό νόμο, για τα θέματα των απεργιών. Είναι μεγάλα ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τον κατώτατο μισθό. Αυτά δεν τα έχει εξηγήσει αλλά τα χρησιμοποιεί από την ημέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση. Τα χρησιμοποιεί πως θα τα φέρει… θα τα φέρει. Όχι μόνον δεν τα φέρνει, αλλά μαθαίνουμε ό,τι πάει να υιοθετήσει την ατζέντα που θέλει να επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εμείς τον περιμένουμε με θέσεις και άποψη. Ο πρόεδρος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 2ο FORUM που διοργανώσαμε για την απασχόληση είπε τα βασικά: Δεν δεχόμαστε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού -δεν το συζητάμε- και σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, θα υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός. Εντάξει είναι ένας νόμος 35 ετών, αλλά να δούμε «που» και «πως».


Στο μεγάλο ερώτημα για το αν «αυτά» τα θέματα είχαν «κλείσει» με το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ILO το 2014, όπως επέμενε με ερώτησή του το zougla.gr, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε:

Είναι καινούρια ατζέντα. Είναι νέα θέματα που φέρνει ο Τσίπρας. Πρέπει να το καταλάβουν ο κόσμος, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι άνθρωποι της εργασίας. Μπαίνουνε εκ νέου. Ομαδικές απολύσεις δεν είχε η Νέα Δημοκρατία. Για τον κατώτατο μισθό ήταν μία κατάσταση «εκτάκτου» ανάγκης αλλά η θέση του κόμματός μας είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτά είναι θέματα που η ΝΔ τα βάζει ξεκάθαρα. Ο Τσίπρας τα φέρνει.

Από τη μεριά του ο κ. Βεζυρόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση έφερε φορολογικά νομοσχέδια και επιπλέον φόρους στους Έλληνες πολίτες, που δεν χρειάζονταν πριν από μερικούς μήνες. Μην ξεχνάμε πως το 2014 για να κλείσουμε την αξιολόγηση απαιτούνταν το πολύ μέχρι 1,5 δισ. ευρώ. Σήμερα πήραν μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Μέτρα που δεν έχουν λογική και μέτρα χωρίς διέξοδο. Πάλι δεν θα πετύχουμε τους στόχους. Πάλι θα οδηγηθούμε σε επιβολή νέων φόρων τον Σεπτέμβριο -εκτός από τα εργασιακά- γιατί σίγουρα η συγκυβέρνηση θα αστοχήσει

… Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει τελειώσει. Αυτό δείχνουν και τα ληξιπρόθεσμα που συνεχώς αυξάνονται με πολύ γοργό ρυθμό. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο δεκαοκτάμηνο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν κατά 17,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά το πρώτο τετράμηνο του νέου χρόνου που δεν υπήρχαν φορολογικές υποχρεώσεις. Τώρα αρχίζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έρχονται τον Αύγουστο. Ενός ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε υπέρμετρα. Από αυτόν προσδοκούν να εισπράξουν 800 εκατ. ευρώ. Έναν ΕΝΦΙΑ που ενώ θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει αυξήσει υπέρμετρα. Τα στοιχεία λοιπόν μας δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Πιστεύω πως οδηγούμαστε στην εφαρμογή του «κόφτη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης