Η πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ήρθε απόψε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην αιχμή της σφοδρής κριτικής που ασκεί η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται η αναφορά της κας Κωνσταντοπούλου στην ψήφιση μνημονιακών διατάξεων από την προηγούμενη Βουλή, για τις οποίες αμφισβήτησε την εγκυρότητά τους λέγοντας ότι πολλές από αυτές ψηφίστηκαν ενώ δεν είχε δοθεί άδεια από τις εισαγγελικές αρχές να προσέλθουν στις ψηφοφορίες οι βουλευτές της ΧΑ με συνέπεια να ψηφιστούν με λιγότερες από 151 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;» επισημαίνει η ΝΔ.

Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι «όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κα Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε ούτε μία ψηφοφορία που η διαφορά να επηρεάστηκε από τις απουσίες των βουλευτών της ΧΑ». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι «η παρουσία ή μη των βουλευτών της ΧΑ είναι θέμα που ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Tι ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ακόμα ότι:

– Θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.

– Παράλληλα, τόνισε ότι θα προτείνει την συλλογική κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς όπως είπε, η παρουσία τους σε αυτές είναι στο πεδίο του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.

– Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης «για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open.

– Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.

«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος έκανε λόγο για άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε:

«Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης