Θέση στο θέμα που προέκυψε μετά την τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ότι το ΔΝΤ ζητεί την υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία που θα αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2019 (όταν και ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο μνημόνιο), πήρε η Νέα Δημοκρατία.

​«Η ΝΔ δεν διαθέτει ”μαγική γομολάστιχα”, με την οποία θα σβήσει ”μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο” τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διά στόματος Κωστή Χατζηδάκη, η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να αλλάξει -προς το καλύτερο- το περιεχόμενο της δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων ετών, όταν βρεθεί σε θέση να λαμβάνει αυτή τις αποφάσεις για την οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζητούν οι θεσμοί είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση που δεν θα αναβάλλει τις δύσκολες αποφάσεις, μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Η ΝΔ δεν διαθέτει ”μαγική γομολάστιχα”, με την οποία θα σβήσει ”μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο” τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως ισχυριζόταν πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ζητούμενο η αξιοπιστία

Όπως είπε, το «κλειδί» για την ανατροπή της λιτότητας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία μπορεί να δρομολογηθεί μόνο με «σοβαρή πολιτική».

«Δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα έρχονται λόγω αποτυχημένης διαπραγματευτικής πολιτικής​Ο κ. Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο -κράτη που μπήκαν σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω μνημονίου και κατάφεραν και βγήκαν, παίρνοντας δύσκολες αλλά σωστές αποφάσεις. «Αυτό είναι το πλεονέκτημα της ΝΔ» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρουσιάζοντας ως βασική αιτία για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το έλλειμμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και της παράταξής του, ο κ. Χατζηδάκης έστειλε το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πως δεν θα έχει συναίνεση αντίστοιχη με εκείνη που είχε δείξει το κόμμα του στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από το Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα έρχονται λόγω αποτυχημένης διαπραγματευτικής πολιτικής. «Φέρουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου» πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ υποστήριξε: «Εμείς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε δεκανίκι της κυβέρνησης». Για να προσθέσει: «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Όσον αφορά στη δήλωση του Ντάισελμπλουμ περί… γυναικών και ποτών που εκτροχίασαν τον Νότο από τον σωστό δρόμο, ο κ. Σταϊκούρας τη χαρακτήρισε «άστοχη και προσβλητική»​​

Παράλληλα, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο τόσο των μέτρων που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και εκείνων που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, στις αρχές του 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ανταποκριθεί στις εξελίξεις, γι’ αυτό και αναζητεί απεγνωσμένα ένα «πολιτικό σωσίβιο» στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Όσον αφορά στη δήλωση του Ντάισελμπλουμ περί… γυναικών και ποτών που εκτροχίασαν τον Νότο από τον σωστό δρόμο, ο κ. Σταϊκούρας τη χαρακτήρισε «άστοχη και προσβλητική».

Μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «δανεικά προς την Ελλάδα, χωρίς συμμετοχή ΔΝΤ, δεν υπάρχουν» και πως θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα εγγυάται την υλοποίηση των μέτρων ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης