Εν όψει των κρισιμότερων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, αλλά και της άφιξης, την Τετάρτη, του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα νέα σύσκεψη για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει σε νέες περικοπές μισθών, ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και σε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων της τάξεως των τεσσάρων δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την εφεδρεία, σύμφωνα με τα «Νέα», το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει ένα ηπιότερο σενάριο, που προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί σε 35.000 έναντι 45.000.

Στόχος αυτής της ηπιότερης εκδοχής είναι να ικανοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου με τη μορφή που είχε και η οποία -όπως έχει πει και ο Αντώνης Σαμαράς- απέτυχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης