Νέο μεταλλευτικό κώδικα, λατομικό νόμο και κανονισμό μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών που θα αποτελούν ενιαίο εργαλείο το οποίο θα υποκαταστήσει το περίπλοκο σχήμα που ισχύει σήμερα υποσχέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος.

Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τον ορυκτό πλούτο ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε αποσπασματικές τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη νομοθεσία και επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα προκύψουν μετά από διάλογο με τους φορείς, τις εταιρίες, τα πανεπιστήμια κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί να μη συμφωνούμε με τις πρακτικές επιχειρήσεων αλλά αναγνωρίζουμε τη συμβολή της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας ενώ υποστήριξε πως η αναφορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος. Θέλουμε, είπε, αξιοποίηση με όρους και προϋποθέσεις τις οποίες περιέγραψε ως εξής:

-Ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός και όχι ιδιωτικός.

-Δεν θα προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων του χώρου που ελέγχει το Δημόσιο, αντίθετα θα ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους σε ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ (λιγνίτες και νικέλιο αντίστοιχα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό διάφορες δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν και να λειτουργούν συμπληρωματικά.

-Συνεννόηση, αντισταθμιστικά ωφελήματα και ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες, «Η όποια εναντίωση στο όνομα μιας καλόπιστης αλλά υπερβολικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν πρέπει να οδηγεί σε εγκατάλειψη της δραστηριότητας αλλά σε εκμετάλλευση με σεβασμό στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης», είπε ο γενικός.

-Έμφαση στα μέτρα ασφαλείας ώστε να μη θρηνούμε θύματα.

-Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και των επιθεωρήσεων μεταλλείων.

-Απλοποίηση της αδειοδότησης,

-Αναβάθμιση του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.

Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι από άγνοια ή σκοπιμότητα διακινούνται τρομερά νούμερα για την αξία των κοιτασμάτων σε βάθος 20ετιας ή ακόμη και 30ετίας.

Επιφυλάξεις από την πλευρά της αγοράς εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Χρήστος Καβαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι κατ επανάληψη έχουν δοθεί υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο λείπει η εφαρμογή. Την εμπειρία από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Αυστραλία και τη Φινλανδία παρουσίασαν οι πρέσβεις των δύο χωρών στην Αθήνα, κ.κ. John Groffon και Pauli Makela.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης