Η υπεύθυνη τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε ότι πρόκειται για σχέδιο, το οποίο αποτυπώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία, σχέδιο που απηχεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Κυβέρνησης, και, κυρίως, σχέδιο που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση με την πραγματικότητα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού προβλέπεται για το 2017 ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7%. Και προβλέπεται συγκεκριμένα ότι στην ανάπτυξη αυτή θα οδηγηθούμε, ανάμεσα σε άλλα, μέσα από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 9,1%.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, λοιπόν, πρέπει όλοι να μείνουμε ήσυχοι ότι η κατάσταση της οικονομίας μας βαίνει καλπάζουσα.

Θα το ευχόμουν πραγματικά. Ωστόσο, δυστυχώς, η μελέτη των οικονομικών στοιχείων, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο, και, κυρίως, η μελέτη της συμπεριφοράς των μελών της Κυβέρνησης τα τελευταία 2 χρόνια, αρκούν για να αναιρεθεί αυτοστιγμεί η αισιόδοξη αυτή αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προχώρησε ως προς την προβλεπόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, «είναι δυνατόν να μιλάτε για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όταν αυξάνετε τον Φ.Π.Α. κατά 13,5%;»

Περαιτέρω ως προς την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, «πώς θα αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, και δη κατά 9,1%, όταν διώχνετε με κάθε τρόπο αυτούς που επιθυμούν να επενδύσουν;», «Και παρά τις παλινωδίες, εσείς, για το 2017 προβλέπετε – άκουσον άκουσον – αύξηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις κατά 1561%!»

«Η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια και μετρήσιμη. Ζημιά, η οποία αφορά και στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους. Η οπισθοχώρηση της ελληνικής οικονομίας από τα οικονομικά δεδομένα του τέλους του 2014, είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την επιδείνωση των όρων βιωσιμότητας του χρέους, όπως έχει αναγνωρίσει το ίδιο το ΔΝΤ.

Και μπορεί η Κυβέρνηση να πλέκει διθυράμβους γύρω από το αποτέλεσμα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – σημειωτέον δεν είδαμε και τον Πρωθυπουργό να φοράει γραβάτα χθες αρά μάλλον ούτε και εκείνος είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup για το χρέος – Η πραγματικότητα όμως σε κάθε περίπτωση είναι σκληρή. Και είναι σκληρή για τους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενεές».

Έκλεισε, σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, «Δεν θα αναφερθώ στη συστηματική υποβάθμιση της παιδείας τα τελευταία 2 χρόνια, ούτε και στις θεμελιώδεις αξιακές διαφορές μας ως προς το πως αντιλαμβανόμαστε την παιδεία. Η σημερινή συζήτηση είναι για τον προϋπολογισμό και συνεπώς θα περιοριστώ στο ειδικό θέμα των δαπανών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν. Και με ικανοποίηση παρατηρώ ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών του Υπουργείου κατά 161 εκ. €. Επαναλαμβάνω κατά 161 εκ. ευρώ και όχι κατά 257 εκ.€ που αναφέρετε στο δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας. Και γεννώνται αυτόματα 2 ερωτήματα: 1) Θα υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να δοθούν για την παιδεία; 2) Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν, πώς ακριβώς θα δαπανηθούν;» και συνέχισε «η αύξηση είναι θετική εφόσον συνδέεται με συγκεκριμένη στόχευση, εφόσον συνδέεται με στρατηγικό σχέδιο, …το μέλλον των παιδιών μας αξίζει κατ’ ελάχιστο σχέδιο, αξίζει υπεύθυνη εθνική στρατηγική.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης