Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κ.λπ., ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2018 για τη δημιουργία αυτού του Μηχανισμού, στη βάση τη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη της ΕΕ περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κυρίως αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (π.χ. οι πυρκαγιές) και τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών, σε περίπτωση ανάγκης.

Ως προς τη χρηματοδότηση του εν λόγω Μηχανισμού, η Ελλάδα ζήτησε να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών-μελών. Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτός ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Την ελληνική πρόταση που διετύπωσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξαν σειρά από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες υποστήριξαν και την ενσωμάτωση σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης