Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει ευθέως αν κατηγορεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι έχουν δημιουργήσει σκευωρία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με την υπόθεση Novartis, απαντωντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε γελοία όσα λέγονται, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης διεθνούς κύρους, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης. «Δεν έχει μαγικές ιδιότητες, ώστε να στήσει μία τέτοια σκευωρία» με FBI, μάρτυρες και με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες επεκτείνονται σε περισσότερες από είκοσι χώρες και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να απαντήσει αν κατηγορεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν βάσει εντολών της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης και «θέτει εξαιρετικά σημαντικά, συνταγματικά και πολιτειακά θέματα στην ημερήσια διάταξη». Είπε δε, ότι σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρέπει να ονοματίσει τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν δημιουργήσει τη σκευωρία. Εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις» είπε με κατηγορηματικό τρόπο και παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να τοποθετηθούν σε σχέση με όλα όσα η αξιωματική αντιπολίτευση και στελέχη της έχουν ισχυριστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η οποία διερωτάται πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρωθυπουργός για το σκάνδαλο ένα χρόνο πριν, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε, ότι η «υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας στον παγκόσμιο Τύπο πολύ νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017» και υπενθύμισε ότι «ένα χρόνο πριν, η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελικής αρχής, ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του κ. Κοντονή, ο οποίος απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με τα δημοσιεύματα που είχαν έρθει στο φως, ζητώντας της να πράξει τα δέοντα ώστε να διαλευκανθούν όλα όσα είχαν βγει στο φως από δημοσιογραφικές έρευνες, από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου».

«Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω τι εννοούν όλοι όσοι λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε πριν από ένα χρόνο ότι υφίσταται σκάνδαλο Novartis» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το γνώριζε όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όπου η Novartis φέρεται να είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αναξιοπιστίας των μαρτύρων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» και προσέθεσε ότι μία προανακριτική επιτροπή «σκοπό έχει να διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορούν να ανευρεθούν αποχρώσες ενδείξεις, ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, έτσι ώστε να καταλήξει τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της κύριας ανάκρισης».

Διευκρίνισε δε, ότι η προκαταρκτική εξέταση δεν γίνεται για να καταδικάσει, αλλά για να διερευνήσει τα ζητήματα και να καταλήξει στο κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα και αν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις για την δίωξη των προσώπων τα οποία φέρεται να εμπλέκονται. «Μην βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό τέθηκε ζήτημα αδικημάτων που έχουν παραγραφεί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό που επιλέχθηκε είναι να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, να συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή, η οποία θα απαντήσει σε όλα τα νομικά ζητήματα που θα τεθούν. Ως προς τον χρόνο που θα απαιτηθεί για όλη αυτή τη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι θέμα της προανακριτικής επιτροπής.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: Αμφισβητείτε ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα που επί 40 χρόνια κυβερνούσαν τη χώρα και τα οποία εμφάνιζαν τους εαυτούς τους ως πατριώτες και καταλήξαμε να γνωρίζουμε όλοι μας ότι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς;».

Σχετικά με το ενδεχόμενο το ελληνικό κράτος να στραφεί εναντίον της Novartis, δεδομένης της ζημίας που υπέστη κράτος από τις συγκεκριμένες μεθόδους της εταιρείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.

Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, δεδομένης της παγκόσμιας διάστασης που έχει λάβει η υπόθεση, είπε ότι έχει τεθεί ερώτημα δικαστικής συνδρομής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει επαφή και με άλλες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για καθεστώς που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. «Κατά τον ίδιο τρόπο που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους απλούς Έλληνες πολίτες, κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργήσει και για τα πολιτικά πρόσωπα. Επομένως, η υπερασπιστική γραμμή δείχνει το λιγότερο φοβικότητα. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν διαφορετική ποινική μεταχείριση από τους απλούς πολίτες» τόνισε και σημείωσε ότι ο μοναδικός αρμόδιος για να αποκαλύψει τα στοιχεία των μαρτύρων είναι το δικαστήριο. «Οποιοδήποτε άλλο αίτημα από την πλευρά πολιτικών προσώπων θα μπορούσε να έχει στόχο τον εκφοβισμό αυτών των μαρτύρων», προσέθεσε. Επομένως, σημείωσε ο υπουργός, «πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε με σαφήνεια και καθαρότητα» αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή αν τα πολιτικά πρόσωπα θέλουν διαφορετική μεταχείριση.

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και αν θα βοηθήσει ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 είναι αρκετά σαφείς σε ό,τι αφορά στον προσδιορισμό του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις» και προσέθεσε ότι οι ακαθάριστες οικονομικές ανάγκες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ και επομένως όλες οι κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση αυτού του ορίου.

Αναφορικά με την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, για το ονοματολογικό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όσον αφορά στην αλλαγή του Συντάγματός της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θέλουμε σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις», τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

«Χωρίς αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει η προϋπόθεση τού έναντι όλων» τόνισε και προσέθεσε ότι εφόσον υπάρχουν διατάξεις που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό θα πρέπει και αυτές να αλλάξουν.

Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση του Mega και την εκκρεμούσα καταβολή 17 μισθών σε 420 εργαζόμενους και συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία να τηρηθεί η νομιμότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι μηχανισμού του υπουργείου Εργασίας θα κάνουν όλα όσα προβλέπονται για να τηρηθούν τα νόμιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης