Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση δόσης ενός δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και την προετοιμασία της επόμενης κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, όπου εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή επιπλοκή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκτιμούν πως ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ θεωρούν πως οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και κυρίως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επανειλημμένα ζητήσει μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου το πρόσημο στον ετήσιο προϋπολογισμό να παραμείνει θετικό τα επόμενα χρόνια και να μη χρειάζεται η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς δανεισμού. Μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του Ασφαλιστικού, οι νέες ρυθμίσεις για τις απεργίες και το νέο μισθολόγιο.

«Αμερικανικός Αύγουστος»

Μιλώντας την Τετάρτη ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για έναν «αμερικανικό Αυγουστό», εννοώντας πως πρόκειται για έναν μήνα σκληρής δουλειάς και όχι διακοπών όπως στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζητούμενο για τον Υπουργό Οικονομικών είναι να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου έτσι ώστε να αποφασίσει η Ευρωζώνη την εκταμίευση της δόσης τους ενός δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, μόνο ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» έχει ψηφιστεί, ενώ εκκρεμούν ακόμα πέντε προαπαιτούμενα. Ειδικότερα:

  • οι νόμοι για τα δάση και για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
  • η υιοθέτηση ρυθμίσεων για την ενσωμάτωση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ και για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλειμματος και του παράγοντα βιωσιμότητας σε όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015
  • η κατάργηση επιβαρύνσεων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και
  • ο νόμος για την άρση των διοικητικών βαρών.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, το οποίο βέβαια δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι ομαδικές απολύσεις, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2015 και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα ισχύει από τον προσεχή Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης