Πώς, άραγε, επήλθε η συνεννόηση – εμπλοκή του «Βαθέος ΠΑΣΟΚ» με τα ευρύτερα συμφέροντα, τους συνεργάτες και τρίτα πρόσωπα που έχουν σχέση σε διάφορα επίπεδα με την υπόθεση NOOR1; Είναι μία ερώτηση που απασχολεί τους νομικούς κύκλους σε Αθήνα και Πειραιά, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως γνωστοί δικηγόροι με παρελθόν στον χώρο της Κεντροαριστεράς εκπροσωπούν τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη ή άμεσους συνεργάτες του στις εν εξελίξει διαδικασίες. Η εκπροσώπηση αυτή είτε προσλαμβάνει δημόσια – επίσημη μορφή είτε διενεργείται παρασκηνιακά.

Για να μην παίζουμε την κολοκυθιά, τα ονόματα των δικηγόρων που επωμίζονται το βάρος του συντονισμού και της οργάνωσης της νομικής εκπροσώπησης του Βαγγέλη Μαρινάκη ή βασικών συνεργατών του και προέρχονται από τον πυρήνα του «Βαθέος ΠΑΣΟΚ» είναι ο Βασίλης Δημακόπουλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιάννης Μαντζουράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Βασίλης Δημακόπουλος βρέθηκε ως δικηγόρος στο πλάι του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, εκπροσώπησε πολλάκις γνωστούς συνδικαλιστές, συνεταιριστές και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσφατα ήταν δικηγόρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου
 Ο πρώτος, ο οποίος θεωρείται από νομικούς κύκλους ως το «βαρύ πυροβολικό», ασχολείται με τις υποθέσεις του ιδίου του επιχειρηματία και αναλαμβάνει κυρίως τη «γραπτή δουλειά», όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα. Να θυμίσουμε πως ο κ. Δημακόπουλος βρέθηκε ως δικηγόρος στο πλάι του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, εκπροσώπησε πολλάκις γνωστούς συνδικαλιστές, συνεταιριστές και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσφατα ήταν δικηγόρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά τη γνωστή υπόθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Εξαιρετικός νομομαθής» κατά τους δικαστικούς κύκλους, ο Βασίλης Δημακόπουλος θεωρείται σαρξ εκ της σαρκός της Κεντροαριστεράς γενικότερα -και όσον αφορά στην παρουσία του στον Δικηγορικό Σύλλογο- αλλά και ειδικότερα του παραδοσιακού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέλαβε την εβδομάδα που πέρασε την εκπροσώπηση του βασικού συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Νίκου Συντυχάκη. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε και αυτός μέλος του βασικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Επανήλθε στη μάχιμη δικηγορία και έστησε από την αρχή το γραφείο του. Ανέλαβε τον Νίκο Συντυχάκη παραμονές της κλήσης του να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα στον Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέλαβε την εβδομάδα που πέρασε την εκπροσώπηση του βασικού συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Νίκου ΣυντυχάκηΥπενθυμίζεται πως ο Νίκος Συντυχάκης, στέλεχος των επιχειρήσεων Μαρινάκη, βρέθηκε από τις τελωνιακές αρχές να μεταφέρει αδήλωτο ποσό σε ρευστό ύψους 620.000 ευρώ, σε βαλίτσα, προερχόμενος από το Ντουμπάι. Ο Συντυχάκης πιάστηκε στα πράσα, το ποσό κατασχέθηκε ως «αδήλωτο» και άρα ως «μαύρο χρήμα».

Αργότερα η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης της διακίνησης μαύρου χρήματος χαρακτήρισε τα δίχως παραστατικά ή άλλα δικαιολογητικά και «αδήλωτα» 620.000 ως «ναυτιλιακό συνάλλαγμα». Ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις από την ανεξάρτητη Αρχή.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γνωρίζει άριστα όλα τα παραπάνω. Μάλιστα, σε μία πολύ πρόσφατη επαφή του με την Εισαγγελία Πειραιά ήταν ταυτόχρονα εριστικός, απαιτητικός αλλά και απειλητικός, προκειμένου να αποσπάσει και νέα παράταση για να καταθέσει ο πελάτης του. Αυτά εκμυστηρεύονται καλά ενημερωμένοι νομικοί κύκλοι στο μεγάλο λιμάνι. Τελικά, ο Συντυχάκης έχει κληθεί την Παρασκευή στο δικαστικό μέγαρο της οδού Σκουζέ στον Πειραιά.

​Τα πολιτικά γραφεία στην Αθήνα της συμπολίτευσης, αλλά όλως περιέργως και της αντιπολίτευσης, βρίθουν πληροφοριών, ενδείξεων, αποδείξεων και αποχρωσών ενδείξεων για την παρασκηνιακή ανάμειξη Μαντζουράνη στις νομικές υποθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη
Τελευταίος στην τριάδα του «Βαθέος ΠΑΣΟΚ» είναι ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος φέρεται να ενεργεί και να δρα παρασκηνιακά. Ο ίδιος ο Γιάννης Μαντζουράνης αρνείται κάθε επαγγελματική σχέση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τα ευρύτερα συμφέροντά του. Εντούτοις τα πολιτικά γραφεία στην Αθήνα της συμπολίτευσης, αλλά όλως περιέργως και της αντιπολίτευσης, βρίθουν πληροφοριών, ενδείξεων, αποδείξεων και αποχρωσών ενδείξεων για την παρασκηνιακή ανάμειξη Μαντζουράνη στις νομικές υποθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το εναπομείναν «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» δεν εξεπλάγη, όταν ερωτήθηκε για την επαγγελματική – παρασκηνιακή «κολεγιά». « Ο Γιάννης, τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του, εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στον μηχανισμό της Δικαιοσύνης. Μιλάμε για πολύ μεγάλο λούκι». Αυτά σημειώνουν γνωστοί νομικοί κύκλοι στην Αθήνα που έχουν φάει με το κουτάλι τις υποθέσεις που απασχόλησαν τα στελέχη του πυρήνα του «Βαθέος ΠΑΣΟΚ». Όσο για τον ίδιο τον Γιάννη Μαντζουράνη, το «παιδί του Κουτσόγιωργα», όπως τον αποκαλούν, πολλά έχει να θυμηθεί ο καθένας που έζησε την απίστευτη ιστορία του σκανδάλου Κοσκωτά, αφού ήταν ο δικηγόρος του καταδικασθέντος επιχειρηματία.

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο Κοσκωτά

Στο πολύκροτο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο Κοσκωτά, που οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990, ο Γιάννης Μαντζουράνης είχε σημαντικό ρόλο.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του σκανδάλου Κοσκωτά ήταν η εμπλοκή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μένιου Κουτσόγιωργα, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Κουτσόγιωργας συνδεόταν με τον στενό συνεργάτη του Κοσκωτά, Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος προερχόταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που έμεινε από εκείνο το σκάνδαλο ήταν η απόδειξη σε βάρος του Μένιου Κουτσόγιωργα ότι έλαβε μίζα δύο εκατομμυρίων δολαρίων για έναν νόμο. Τον περίφημο Κουτσονόμο (Νόμος 1806/1988), τον οποίο ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Δικαιοσύνης έφερε για να προστατευθεί ο Γιώργος Κοσκωτάς και η Τράπεζα Κρήτης.

Τα δύο εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα σε ελβετική τράπεζα με ενδιάμεσο τον Γιάννη Μαντζουράνη, πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Κοσκωτά.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης υποστήριξε ότι η κατάθεση έγινε εν γνώσει του Κουτσόγιωργα και ήταν αντικείμενο δωροδοκίας, ενώ ο Κουτσόγιωργας ισχυρίστηκε ότι παγιδεύτηκε από τους Κοσκωτά – Ματζουράνη και ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο έμβασμα.

Ο Κουτσόγιωργας λίγες εβδομάδες μετά έδωσε εντολή να επιστραφεί όλο το ποσό στον λογαριασμό του Μαντζουράνη από τον οποίο εμβάστηκε και έκλεισε τον λογαριασμό.

Το παρασκήνιο

Η υπόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε έξι μήνες μετά τη συνέντευξη του Κοσκωτά στο περιοδικό «ΤΙΜΕ», όταν ήταν πλέον φυλακισμένος στις ΗΠΑ. Ο Μαντζουράνης, όταν κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη, κατέθεσε ότι τα χρήματα ήταν αντικείμενο δωροδοκίας σε σχέση με τον Ν. 1806/88 που είχε ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου 1988 και θα παρείχε κάποια προνόμια στον Κοσκωτά αναφορικά με τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κατάθεση του Μαντζουράνη επέφερε ευνοϊκή νομική μεταχείριση για τον ίδιο και καίριο πολιτικό πλήγμα για τον Κουτσόγιωργα. Ο στενός σύμβουλος του μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στρατηγός Γρυλλάκης, γράφοντας για αυτά τα γεγονότα στο βιβλίο του, αναφέρει ότι ο Μαντζουράνης συμφώνησε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία εναντίον του Κουτσόγιωργα έπειτα από συνεννόηση μαζί του και με στελέχη της ΝΔ που του παρείχαν υποσχέσεις για ευνοϊκή νομική μεταχείριση και αμοιβή 20 εκατομμύρια δραχμές. Ο Κουτσόγιωργας κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι «ο Ν 1806/88 (Κουτσονόμος) δεν επηρέαζε τις ελεγκτικές δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος».

Για την υπόθεση αυτή ο Μαντζουράνης προφυλακίστηκε, όμως αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών και με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Επίσης, από το ίδιο δικαστήριο η ποινική δίωξη και η προφυλάκισή του κρίθηκαν παράνομες «ως καθ’ υπέρβασιν εξουσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης