Το πρωί της Κυριακής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τίθενται προς συζήτηση τα ζητήματα – αγκάθια για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Οι συζητήσεις γίνονται στη «σκιά» ενός σεναρίου για επιβολή τέταρτου μνημονίουΟι εκπρόσωποι των θεσμών και της κυβέρνησης θα βρίσκονται σε πλήρη… απαρτία και επί τάπητος θα τεθούν «καυτά» θέματα όπως κόκκινα δάνεια, φορολογία, αγορά εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις πρώτες επαφές, θα υπάρξει σειρά επιμέρους συναντήσεων ανάμεσα στους θεσμούς και υπουργούς, μεταξύ άλλων Τσακαλώτο και Σταθάκη.Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης αναμένεται από την επόμενη Πέμπτη.

Σήμερα δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Βέλγιο όπου θα είναι ομιλητής στο συνέδριο «Re-Inventing Europe Youth Conference» (σ.σ. «Επινοώντας εκ νέου την Ευρώπη»).

Χθες πάντως συζητήθηκαν λεπτομέρειες της 1ης αξιολόγησης ενώ αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκκίνησης του νέου υπερταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά παράθεσε  στοιχεία που δίνουν το «πράσινο φως» για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η έγκριση της του πρώτου μέρους της υποδόσης (σ.σ. 1,7 δις ευρώ) αναμένεται να αποφασιστεί από το EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει γρήγορα τα επιμέρους ζητήματα με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό διότι υπάρχει ο φόβος πως μια καθυστέρηση θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ανοικτά ζητήματα και περαιτέρω αναστολή της συζήτησης για το χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη «σκιά» ενός σεναρίου για επιβολή τέταρτου μνημονίου, καθώς θεωρείται πως υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες: 1)το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από το οποίο πρέπει να αντληθούν 900 εκατ. ευρώ και 2) μισθολογικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2018 (μέρος εκ των οποίων καλύπτεται από τον Προϋπολογισμό).

Συμφώνησαν για αποκρατικοποιήσεις και χρέη

Χθες θεσμοί και οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των αποκρατικοποιήσεων. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Μετά τη συνδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα θα γίνει η εκταμίευση -εκτός απροόπτου- από τον ESM και το ποσόν αυτό, θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η «short list» των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης