Πολύωρη σύσκεψη, για τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με εκπροσώπους κομμάτων της Περιφέρειας, τον Περιφερειάρχη, διοικητές νοσοκομείων, καθώς και με εκπροσώπους εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, του Ιατρικού Συλλόγου, των φαρμακοποιών και των συλλόγων ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων του Έβρου και των ελλείψεων προσωπικού, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα φάρμακα οι καρκινοπαθείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης γιατρών, ο υπουργός Υγείας, επισήμανε ότι ενώ έχουν προκηρυχθεί 26 θέσεις γιατρών για τα νοσοκομεία της Θράκης, κάποιες από αυτές έμειναν κενές, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος και ότι θα επαναπροκηρυχθούν.

Όσον αφορά στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, ο υπουργός αντιμετώπισε θετικά το αίτημα της αυτόνομης λειτουργίας του και ζήτησε πίστωση χρόνου δύο μηνών για να δώσει οριστική απάντηση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη λίστα φαρμάκων οι καρκινοπαθείς, τόνισε ότι αυτά θα λυθούν και ότι από την 1η Μαϊου θα μπορούν τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία.
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι διαπραγματεύεται με τις φαρμακοβιομηχανίες τη μείωση της τιμής των φαρμάκων πατέντας και αν δεν επιτευχθεί αυτό σε ακραία περίπτωση θα προχωρήσει σε «σπάσιμο της πατέντας», δηλαδή, πριν ολοκληρωθούν τα δέκα χρόνια που απαιτούνται για τη λήξη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε δημιουργικό το διάλογο που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους εκπροσώπους εργαζομένων σε αυτά και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα. «Εμείς όταν θα φύγουμε θέλουμε να μας χαρακτηρίσουν ως εργατικά μυρμήγκια και όχι ως τζιτζίκια», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναχώρησε για την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ οι επισκέψεις στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης, που επρόκειτο να γίνουν αύριο ματαιώθηκαν.

Να σημειωθεί, ότι το πρωί ο κ Κουρουμπλής συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του ζητήματος της στελέχωσης αναφέροντας, παράλληλα, ότι αποτελεί στόχο το να καταστεί το Νοσοκομείο αυτό πρότυπο υγειονομικό ίδρυμα και σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Διδυμότειχο οι δύο υπουργοί έλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την «εγκαταλελειμμένη υγεία», στον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Στη συνάντηση, που είχαν οι υπουργοί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση, που οδηγεί κατοίκους των περιοχών αυτών, να επισκέπτονται, σε αρκετές περιπτώσεις, νοσοκομεία γειτονικών χωρών προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ντρέπεται ως Έλληνας πολιτικός, όταν λαμβάνουν χώρα τέτοια γεγονότα, επισημαίνοντας ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να εκλείψουν αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε, ότι σε δύο μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δώσει απαντήσεις, σε ότι αφορά τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας των απομακρυσμένων περιοχών και του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Εν συνεχεία, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, θα επισκεφθεί την περιοχή του Έβρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα υγειονομικής φύσεως τα οποία προκύπτουν από το αυξανόμενο μεταναστευτικό «κύμα», καθώς και το πρόβλημα που δημιουργείται στους κατοίκους από τα κουνούπια στα έλη της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης