Μπορεί η κυβέρνηση λόγω των πανταχόθεν σφοδρών αντιδράσεων και κυρίως των εσωκομματικών σκληρών επικρίσεων να ανέκρουσε πρύμναν και να «μάζεψε» άρον-άρον τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να κατέχουν offshore εταιρείες ή να μετέχουν σε αυτές, όμως η σκόνη όχι μόνο δεν κάθισε, αλλά αντίθετα κονιορτοποίησε και τα τελευταία ψήγματα της ευαγγελιζόμενης αριστερής ηθικής.

Δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι εξηγούσαν στο zougla.gr ότι από τη στιγμή που η διάταξη ψηφίστηκε έπρεπε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτόματα με τη δημοσίευσή της απέκτησε ισχύ νόμου, ακόμη και αν αποσυρθεί ή καταργηθεί αμέσως, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να τη χρησιμοποιούσουν όσοι αναζητούσαν μέχρι σήμερα «ποινικό πλυντήριο» για να γλυτώσουν τις συνέπειες του νόμου και να προλάβουν να «ξεπλύνουν» ό,τι μπορούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «διέσωσε» από ποινικές συνέπειες ακόμη και πολιτικούς αντιπάλους της, οι οποίοι φέρουν σκιές για ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδίων ή στενών τους προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το ζήτημα εκτός από τις πολύ σοβαρές υποψίες για επιχείρηση συγκάλυψης συγκεκριμένων προσώπων έχει τεράστια ηθική διάσταση και έχει καταφέρει ακόμη ένα βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία κουνά το δάχτυλο στη διαπλοκή, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί να «βαφτίσει» το νόμιμο και ως ηθικό. Και αυτό ακριβώς στηλίτευσε και η «Αυγή», κάνοντας ευθεία, καθαρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών, εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε ”φορολογικά συνεργάσιμα” κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ”φορολογικοί παράδεισοι” σε μία περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί» ανέφερε η εφημερίδα στο άρθρο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα διάταξη που θα έρθει να αντικαταστήσει την επίμαχη και που προκαλεί και αυτή επικρίσεις, καθώς περνά στο αντίθετο άκρο ορίζοντας το απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας και της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, δεν μπορεί να ανατρέψει τη ζημιά που έχει γίνει.

Σε περιπτώσεις υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος που βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, οι δικαστές θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεκτό το επιχείρημα της ευνοϊκότερης διάταξης στο οποίο θα καταφύγουν οι εμπλεκόμενοι, ώστε να απαλλαγούν και να έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο φορολογικές συνέπειες.

Και έτσι προκύπτει το μεγάλο ερώτημα, αν πρόκειται για σκόπιμη, «φωτογραφική» διάταξη και δη από μία αριστερή κυβέρνηση. Ο τρόπος που εισήχθη για ψήφιση, αλλά και η αντικατάστασή της από μία άλλη εκ διαμέτρων αντίθετη διάταξη που θα εισαχθεί αύριο στη Βουλή, έχουν προκαλέσει σύγχυση, η οποία μένει να αποδειχθεί αν είναι εσκεμμένη.

Η νέα τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων -μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων- στη διοίκηση ή το μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα γενική και καθολική την απαγόρευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης