Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη πιο αποτελεσματικά, κάνοντας εκτενέστατη αναφορά για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να συντονίσουν αποτελεσματικότερα» τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες στις ΗΠΑ».

Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από την μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος προήδρευσε της συνόδου κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής λιτότητας και απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε χθες την επιθυμία αυτή και αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις ως προς το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Ωστόσο, φοβούμενος ένα ντόμινο το οποίο θα έφτανε μέχρι τις ΗΠΑ, απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Aποστολή τεχνικών συμβούλων στη Σύνοδο Κορυφής

Επίσης προσφέρθηκε να αποστείλει ομάδα τεχνικών συμβούλων στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς προστασίας για να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι η
δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδεθεί με μία στρατηγική για την ανάπτυξη.

«Η καλή είδηση είναι ότι (κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8) υπήρξε γενική συναίνεση» ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την ανάγκη μίας ισορροπημένης προσέγγισης, διαπίστωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης