Οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας πρέπει να αντιληφθούν πως η στάση την οποία κρατούσαν και κρατήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ευνοεί την ανάπτυξη ακραίων ιδεών και κομμάτων, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και το ποσοστό που έλαβε το AfD.

«Είναι δυσάρεστο και αρκετά επικίνδυνο αυτό το οποίο συνέβη με την είσοδο ενός ακροδεξιού και ρατσιστικού κόμματος στη γερμανική Βουλή» είπε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Και η κα Μέρκελ και ο κ. Σουλτς και το Die Linke πρέπει να δουν και να δώσουν μία απάντηση, δεχόμενοι ότι όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια δεν ευνοούν τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, αλλά και συνολικά η δημοκρατική Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να συμβάλει στο να σταματήσει αυτή η φθορά». Εκτίμησε, δε, πως η Γερμανίδα καγκελάριος και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει «θα συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινωνική συνοχή», σημειώνοντας πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και μέσα στην Ευρώπη, έχει βοηθήσει να γίνει αντιληπτή και να διαμορφωθεί μία άλλη σκέψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν για την Ελλάδα -εν όψει και της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης- οι νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη Γερμανία, ο κ. Ρήγας τόνισε πως «προφανώς μας ενδιαφέρει τι συμμαχικό σχήμα θα προκύψει και πώς θα υπάρξει η διακυβέρνηση στη Γερμανία», εκτιμώντας, πάντως, πως «θα υπάρξει μία καλή συνεργασία προς όφελος της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης» και ότι, ίσως, το εκλογικό αποτέλεσμα «να αφυπνίσει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας και να διαμορφώσουν στο σύνολό τους μαζί μία διαφορετική προοπτική που θα αφορά την Ευρώπη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης από την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οι συζητήσεις με όλους τους Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες έχουν στόχο να καταδειχθεί ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει το μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει γίνει, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η ΝΔ επισήμανε: «Δίνουμε μία καθημερινή μάχη για να καταφέρουμε να βγει η χώρα από τη δύσκολη περιπέτεια, στην οποία την έβαλαν αυτοί που έχουν τις ευθύνες. Αφήνουμε να περάσει ο χρόνος με τη στοχοπροσήλωση που έχουμε και στις εκλογές του 2019 ο ελληνικός λαός θα κρίνει εάν εμείς καταφέραμε να κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση (σ.σ.: αφορά στις επαφές του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1) ο κ. Ρήγας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μέσα στη συζήτηση στη Βουλή θα καταδειχθεί απολύτως ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο να συνιστά λόγο για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

«Ας μας απαντήσει η ΝΔ γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπτε εξόφθαλμα παραδείγματα διαφθοράς, που είχαν να κάνουν με δάνεια τα οποία δινόντουσαν -και μάλιστα με αέρα- και κυρίως να απαντήσει αν θα ξεπληρώσει αυτά των 200 εκατ., τα οποία έχει πάρει ή προσπαθεί να βρει τρόπο για να τα αποσβέσει με άλλες μεθόδους» είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης